Nieuws

Uber betaalt $148 miljoen voor schikking in rechtszaak omtrent datalek

In 2016 werd een onderzoek opgestart naar een datalek bij Uber. Het bedrijf betaalt nu de som van $148 miljoen om de zaak te schikken.

 

Het gebeurt tegenwoordig wel vaker dat bedrijven te maken krijg met datalekken. Bij taxibedrijf Uber is dat niet anders. Alleen heeft het zijn datalek in 2016 niet op de juiste manier aangepakt, waardoor de Amerikaanse overheid een rechtszaak is opgestart tegen het bedrijf. Uber is er nu in geslaagd om voor een bedrag van 148 miljoen dollar de zaak te schikken. Dit is meteen ook het hoogste bedrag dat tot nu toe in de VS is uitgegeven om een schikking te kunnen bekomen voor een dergelijke zaak.

 

Voor een betere context moeten we een reisje in de tijd maken naar oktober 2016. In die maand wisten hackers toegang te krijgen tot data van 50 miljoen globale klanten en 7 miljoen chauffeurs van Uber. De aanpak van het bedrijf was hier echter verre van doordacht. Uber betaalde de bewuste hackers namelijk een som van 100.000 dollar om hun mond te houden over de gebeurtenis en om de data te vernietigen. Bovendien maakte het bedrijf pas een jaar na datum bekend dat het te maken had kregen met hackers. Dit was voor de Amerikaanse overheid reden genoeg om een rechtszaak aan te spannen.

 

Naast de niet al te kleine som geld die Uber moet ophoesten, hangen er nog andere voorwaarden vast aan deze schikking. Met het bedrijf is namelijk overeengekomen dat het o.a. meer moet investeren in de beveiliging van zijn data en dat het bovendien steeds een melding moet maken bij toekomstige incidenten omtrent zijn databeveiliging.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business