Nieuws

Musk moet opstappen als voorzitter van raad van bestuur Tesla

De Amerikaanse beurswaakhond SEC zit Musk al langer op de hielen. Sinds de Tesla-baas een noodlottige tweet uitstuurde waarin hij de wereld liet weten dat hij Tesla van de beurs wilde halen en daar de nodige financiering voor verzekerd had, laat de SEC Musk niet met rust.

 

Tesla Inc en Elon Musk zijn nu een schikking van elk 17,2 miljoen euro overeengekomen. Daarnaast zal de miljardair ook aftreden als voorzitter van de raad van bestuur van Tesla, maar blijft hij wel de CEO van het bedrijf.

 

De overeenkomst sluit een tumultueuze twee maanden af voor de Tesla-baas. Begin Augustus liet Musk op Twitter namelijk nog weten dat hij plannen had om Tesla van de beurs te halen, en dat hij daarvoor al de nodige financiering verzekerd had.

 

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft nu vastgesteld dat Musk daarmee in fout was; als beursgenoteerd bedrijf mag je namelijk geen misleidende informatie verspreiden over bedrijfsplannen. Vooral het deel waar Musk beweert dat hij al financiering verzekerd had, was twijfelachtig.

 

Hoewel de SEC-maatregel niet meteen goed nieuws is voor Musk, menen investeerders en bedrijfsanalisten dat de overeenkomst de positie van Tesla weer zou kunnen versterken. De laatste tijd heeft het imago van Tesla nogal wat schade opgelopen door de capriolen van Elon Musk. Zo beledigde hij op Twitter een reddingsmedewerker en rookte hij marihuana tijdens een podcast. De overeenkomst kan meer orde op zaken stellen bij Tesla.

 

Tesla moet nu een onafhankelijke voorzitter voor de raad van bestuur aanduiden, twee onafhankelijke directeurs en een comité dat toezicht houdt op de externe communicatie van Elon Musk.

 

Uiteindelijk is Musk er nog goed vanaf gekomen, als je je bedenkt dat de SEC eerst nog van plan was om hem uit Tesla te dwingen. Maar Elon Musk is een synoniem voor Tesla, en hem uit het bedrijf zetten, zou voor veel medewerkers een kleine ramp betekenen. De CEO is betrokken in het kleinste detail van Tesla’s productdesign en technologiestrategie, en leidde zijn bedrijf naar ongeziene prestaties in Silicon Valley.

 

Musk moet nu binnen 45 dagen opstappen als voorzitter van de raad van bestuur van Tesla. Voor de komende drie jaar kan hij ook niet herverkozen worden. Naar verluidt lag eerder een iets ander voorstel op de onderhandelingstafel; zo kon Musk er ook voor kiezen om belangrijke rollen binnen Tesla op te geven en slechts een kleine som te betalen aan het SEC. Dat voorstel liet Musk echter schieten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business