Amazon vervangt werknemers in magazijnen door inpakrobots

In Amerikaanse magazijnen van e-commercegigant Amazon wordt voortaan gebruik gemaakt van robots om pakketten in te pakken.

Het Amerikaanse Amazon heeft er alles voor over om zijn leiderspositie in de e-commercewereld te versterken. Zo raakte bekend dat het bedrijf inpakrobots gaat gebruiken in enkele van zijn magazijnen ter vervanging van menselijke werknemers.

Efficiëntie

Voor Amazon gaat het hier voornamelijk om efficiëntie. De inpakrobots zullen namelijk gemiddeld 700 pakketten per uur kunnen klaarmaken, wat vier tot vijf keer sneller is dan de werknemers. Daar komt nog bij dat de robots 24/7 werken, geen verlof moeten nemen en niet ziek kunnen worden. Twee van deze robots kunnen op deze manier minstens 24 werknemers vervangen per magazijn. Eens de robots geïnstalleerd zijn in 55 magazijnen in de VS kan dit oplopen tot meer dan 1.300 werknemers die hun baan verliezen.

De kostprijs van zo’n robot bedraagt bovendien een miljoen dollar. Op het eerste gezicht lijkt dat hallucinant hoog, maar door de efficiëntie van de robots in combinatie met de geschrapte banen zouden de robots na twee jaar tijd zichzelf terugverdiend hebben. Amazon voegt hier nog aan toe dat de robots niet alleen zorgen voor het verlies van banen, maar ook voor de creatie van nieuwe banen. Hiermee doelt het waarschijnlijk op technisch personeel dat verantwoordelijk is voor het onderhoud en de reparatie van de robots.

Tot slot zit een volledige automatisering van de magazijnen er nog niet aan te komen. Hoe lang het precies zal duren voordat we daar aankomen, is echter onduidelijk. Amazon zegt alleen dat zo’n toekomst nog “ver weg” is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business