Nieuws

Uber riskeert strenge belastingen in VK

Het Verenigd Koninkrijk is Uber niet zo goed gezind. Na eerdere problemen in Londen, wil de Britse belastingdienst het transportbedrijf nu aan btw onderwerpen.

Uber heeft die belastingen altijd kunnen ontlopen door een speciale constructie. Op papier staat dat het Amerikaanse bedrijf een dochtermaatschappij heeft in Nederland, Uber BV. Vanuit Nederland exporteert het dan zijn ‘digitale diensten’ naar chauffeurs in het Verenigd Koninkrijk.

Als het van de Britse belastingdienst HMRC afhangt, is het gedaan met de pret. HMRC wil Uber ook in het Verenigd Koninkrijk officieel als transportleverancier laten registreren. Dat meldde Uber zelf aan Reuters. Dat zou nare gevolgen kunnen hebben voor Uber. In de huidige constructie is het niet schatplichtig aan btw, oftewel value added tax.

Concreet betekent dat dat Uber tot 20% van zijn inkomsten moet afstaan aan de Britse staat. Het zou ook op korte termijn grote gevolgen kunnen hebben voor Uber. De Britse belastingen kunnen Uber een boete opleggen voor de belastingen die ze jarenlang ontdoken hebben. Dat bedrag kan tot enkele honderden miljoenen ponden oplopen.

London Calling

Uber en het Britse gerecht: het is de laatste tijd water en vuur. Ook in London heeft Uber grote problemen. Londen is één van de belangrijkste afzetmarkten voor Uber in Europa. Maar het ondervindt hevige problemen om zijn vergunning te verlengen om de diensten daar te kunnen aanbieden. Deze waren in afloop van de uitspraak tijdelijk opgeschort. Nu heeft Uber weer een vergunning gekregen. Maar wel slechts voor twee maanden, waar Uber zelf de vergunning voor vijf jaar wilde verlengen. Alsof de lijst tegenslagen voor Uber in het Verenigd Koninkrijk nog niet groot genoeg was, verloren ze eind 2018 ook al een rechtszaak. Ondanks hoger beroep van Uber, is het transportbedrijf opgelegd zijn Britse chauffeurs een minimumloon en een minimum aantal wettelijke vakantiedagen te geven.

Uber heeft Reuters meegedeeld dat het de positie van HMRC als onwettelijk beschouwd en stappen zal ondernemen indien nodig.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business