Nieuws

Televisiezenders mogen uitspraken Donald Trump niet aanpassen

Er was een petitie gestart tegen de persconferenties van Donald Trump over de coronacrisis omdat die te veel foutieve informatie zouden bevatten.

De organisatie Free Press, een onafhankelijke watchdog voor de Amerikaanse media, had een petitie ingediend bij de Federal Communications Commission tegen de persconferenties van Donald Trump over de coronacrisis. Bijna dagelijks worden op de verschillende televisiezenders persconferenties uitgezonden waarin de president een briefing geeft over de staat van het coronavirus van de Verenigde Staten en de maatregelen die moeten genomen worden.

Maar Free Press meent dat Donald Trump daarbij de bal wel eens misslaat en zijn persconferenties te veel foutieve informatie bevatten. Enkele uitspraken waar zij zich aan stoorden zijn onder andere de zekerheid waarmee hij lang stelde dat de pandemie tegen Pasen zou verdwenen zijn. Daarnaast beweert de president ook regelmatig dat Amerika de ‘beste tests’ uitvoert, en dat chloroquine zou helpen tegen het virus hoewel hier nog geen wetenschappelijk bewijs voor is.

Free Press oordeelde dat de president uitspraken doet die de volksgezondheid in gevaar kunnen brengen. Maar de verantwoordelijkheid ligt ook bij de televisiezenders die de persconferenties uitzenden. Via een petitie wilde de organisatie FCC, de federale mediaregulator, aansporen te onderzoeken of televisiezenders hebben bijgedragen tot het verspreiden van misinformatie. Indien ja, dan vindt Free Press dat zij daar ook tegen moeten optreden.

Vrije meningsuiting

FCC heeft die claim onderzocht is met een uitgebreid statement daarover naar buiten gekomen. De Commissie oordeelt in eerste plaats dat het niet bevoegd is om te oordelen wat de waarheid is en wat niet. Ze noemen het zelfs absurd dat beweerd wordt dat televisiezenders bewust het publiek zouden willen misleiden door het uitzenden van de persconferenties. Televisiezenders kunnen dan ook niet opgedragen worden om de persconferenties niet meer uit te zenden of aan te passen. Dat zou een inbreuk zijn op de vrije meningsuiting, een belangrijk principe in de Amerikaanse grondwet.

Voor mediabedrijven zijn het zeer uitdagende tijden om kort op de bal te spelen met informatie over de crisis. De situatie verandert voortdurend, waardoor de beschikbare informatie voortdurend gevalideerd moet worden. Het is de taak van journalisten om meer context en duiding te geven bij uitspraken van politieke leiders in plaats van ze te wijzigen of te verzwijgen, aldus het slotoordeel van FCC.

Voor de liefhebbers: het volledige statement is als een openbare pdf beschikbaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business