Nieuws

Helft Uber-ritten in Brussel moet tegen 2025 emissievrij zijn

Transportbedrijf Uber gaat zich inzetten voor klimaatvriendelijker transport. Het belooft de helft van de ritten in Brussel en andere Europese steden tegen 2025 emissievrij te maken.

De plannen van Uber in Brussel kaderen binnen bredere klimaatdoelstellingen waarvoor het transportbedrijf zich wil inzetten. Tegen 2040 wil het transportbedrijf, dat zich graag een mobiliteitsplatform laat noemen, volledig ‘groen’ zijn. Dat betekent dat het bedrijf enkel nog maar wagens in gebruik zal nemen die geen CO2-uitstoot produceren. In andere woorden: Uber trekt de kaart van elektrische wagens.

Om die doelstelling te halen, gaat Uber in de zeven grootste Europese steden waar het actief is de komende jaren al grote veranderingen doorvoeren. Tegen 2025 wil Uber dat minstens de helft van de ritten die via de bekende mobiele applicatie besteld worden, worden uitgevoerd met emissievrije wagens. Amsterdam, waar het Europese hoofdkantoor gelegen is, moet de voortrekkersrol nemen. Over 5 jaar zou het transport voor zeker alle ritten binnen de ringweg al volledig elektrisch moeten zijn. Maar ook voor Parijs, Londen, Madrid, Berlijn, Lissabon en dus Brussel legt het bedrijf strenge quota op.

800 miljoen dollar

De chauffeurs van Uber dragen natuurlijk wel een stuk van de last die bij deze beleidsbepalingen hoort. Gezien zij officieel niet als medewerkers van het bedrijf geregistreerd zijn – er is in de Verenigde Staten al een tijdlang een juridische procedure aan de gang of zij dat statuut zouden moeten verdienen – krijgen zij de wagens dus niet van het bedrijf. Maar Uber zegt zijn chauffeurs wel financieel te zullen ondersteunen om hen aan te sporen de overstap naar een elektrische wagen te maken. Daarvoor zet het bedrijf een spaarpotje van 800 miljoen dollar opzij.

De wagens moeten natuurlijk ook ergens vandaan komen. Uber sloot hiervoor een informele ‘intentieverklaring’ met Renault en Nissan, die elektrische wagens zullen leveren voor Uber.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business