Nieuws

Keurt Trump deal tussen Oracle en TikTok af?

Mogelijk komt er vandaag een beslissing over het samenwerkingsakkoord tussen Oracle en ByteDance over de app TikTok. Volgens bronnen zou Trump dit akkoord wel eens kunnen verwerpen.

De saga rond TikTok kreeg deze week een zeer verrassende wending. Microsoft leek lang in de running om TikTok voor de Amerikaanse markt over te nemen, maar stuitte uiteindelijk op een neen van ByteDance, het Chinese moederbedrijf achter de app. Dat kwam omdat ByteDance een voorkeur leek te hebben om haar app toe te vertrouwen aan cloudleverancier Oracle.

De deal met Oracle was dan ook meer een samenwerking dan echt een overname. ByteDance stelde Oracle voor als een ‘betrouwbare technologiepartner’. Het cloudbedrijf zou de opslag en beheer van gebruikersdata van Amerikaanse gebruikers in handen krijgen. ByteDance bleef dan verantwoordelijk voor het dagelijkse beheer van de applicatie. Om te voldoen aan eisen van de Amerikaanse regering een bedrijf in de Verenigde Staten oprichten om TikTok te runnen.

Niet voldoende

Een win-situatie voor ByteDance, want zo moest het (een derde van) haar winstgevende product niet afstaan aan Microsoft. Maar of die deal er effectief gaat komen, dan blijkt nog af te wachten. Enkele Amerikaanse politici zijn volgens Bloomberg niet echt overtuigd van het plan. Zo zouden vraagtekens blijven bestaan over de toegang van ByteDance tot de data van gebruikers, en de mogelijke banden tussen het bedrijf en de Chinese regering.

Onder andere minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zou al aan Trump het advies hebben gegeven de deal af te keuren. Minister van Justitie William Barr en minister van Financiën Steven Munchin zijn de deal nog aan het bestuderen. In een persconferentie gisterenavond verklaarde Trump dat zijn regering nog geen finale beslissing heeft gemaakt.

Op bezoek

Die zou er vandaag kunnen komen. Volgens hetzelfde Bloomberg komt Oracle vandaag op bezoek bij de president. Niet voor een kop koffie, maar om een rapport voor te stellen waarin de precieze details van het samenwerkingsakkoord uitgelijnd staan. Vermoedelijk wacht Trump dat rapport af om zijn beslissing te maken. Voorlopig is het nog koffiedik kijken wat Trump uiteindelijk zal doen, maar stemmen luiden dat het er niet zo goed uitziet voor Oracle. De president liet al verstaan enkel zijn krabbel onder het akkoord te zetten als hij 100% zeker is dat het de nationale veiligheid niet meer in gevaar kan brengen.

Als de deal tussen Oracle en TikTok uiteindelijk nog zou afketsen, is dat een zeer slechte zaak voor TikTok. De deadline voor het vinden van een overnemer is inmiddels al verstreken. Er is dus geen tijd meer te verliezen. TikTok hangt een ban in de Verenigde Staten boven het hoofd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business