Nieuws

BMW krijgt boete van 18 miljoen dollar voor fraude met verkoopcijfers

De Duitse autobouwer BMW zou jarenlang haar verkoopcijfers hebben opgepoetst om aantrekkelijker te lijken voor investeerders.

De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft via een persbericht laten weten dat het autofabrikant BMW een boete heeft opgelegd van 18 miljoen dollar. Dat is omgerekend 15,45 miljoen euro. De Duitse autofabrikant BMW wordt bestraft omdat enkele van haar Noord-Amerikaanse filialen hun verkoopcijfers zouden vervalst hebben.

De feiten dateren van 2015 tot 2019. De Noord-Amerikaanse divisie rapporteerde in hun kwartaalrapporten dus altijd veel hogere verkoopcijfers dan dat ze daadwerkelijke realiseerde. Enkele klassieke boekhoudtrucjes die ze daarvoor toepasten zijn het aanwenden van reserves van niet-aangegeven voertuigverkopen, of verkopen van een vorig boekjaar overbrengen naar het volgende. Zo gaf BMW de indruk dat het elke maand haar verkoopdoelen realiseerde. Die valse informatie werd dan ook doorgespeeld naar investeerders bij de uitgifte van obligaties. Volgens het SEC zou BMW voor een totaalbedrag van 18 miljoen dollar gefraudeerd hebben.

Medewerking

Genoeg grond voor de beurswaakhond om een sanctie op te leggen. In de persmededeling is te lezen dat bedrijven die gebruik van Amerikaanse markten voor kapitaalsverhoging de verplichting hebben accurate informatie te leveren aan (potentiële) investeerders. BMW heeft jarenlang systematisch informatie vervalst over hun verkoopcijfers en de vraag naar hun wagens om kapitaal op te vragen bij Amerikaanse investeerders. BMW werkte wel vrijwillig mee aan het onderzoek, en het SEC zegt daar rekening mee te hebben gehouden in het bepalen van de strafmaat.

De wagenbouwer zal zich dan ook niet verzetten tegen de uitspraak en het zal de minnelijke schikking betalen zoals verzocht. Een woordvoerder van BMW laat weten dat het Duitse bedrijf opgelucht is dit hoofdstuk te kunnen afsluiten. Ze benadrukken dat het om feiten ging die zich in het verleden hebben afgespeeld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business