Nieuws

Uber mag weer rijden in Londen

Een rechter oordeelde dat Uber wel doet wat ze kunnen en dus een vergunning mag krijgen om te rijden in Londen.

“Een patroon van mislukkingen.” Daarvoor werd in november 2019 de licentie voor Uber om te mogen opereren in Londen niet verlengd door Transport for London (TfL). Die beslissing werd nu door een rechter verworpen. Voor welke periode een nieuwe licentie zal worden verstrekt is nog niet geweten. Dat zal onderling bepaald moeten worden tussen Uber en TfL.

Wel gepast

De rechter oordeelde eerder vandaag dat de dienstverlening van Uber gepast is om te mogen aanbieden in Londen. Hoewel Uber ‘historische mislukkingen’ heeft begaan in het verleden gelooft hij dat het bedrijf de nodige hervormingen heeft doorgevoerd.

Uber ging in december in beroep tegen de beslissing van Transport for London om geen nieuwe licentie te verstrekken. Dat hadden ze al eerder geweigerd in 2017, maar ook toen kon Uber de beslissing terugdraaien in beroep en verkregen ze een tijdelijke vergunning van 18 maanden. In die periode moest het bedrijf de nodige veranderingen doorvoeren waarmee TfL een probleem had.

Fraude

Dat probleem was voornamelijk de mogelijkheid om te frauderen op het platform. Chauffeurs die niet geregistreerd waren bij Uber konden hun foto opladen op het account van iemand anders. Zij konden dan klanten vervoeren zonder verzekering. Zo zouden 24 chauffeurs hiervan gebruik gemaakt hebben en hun account aan 20 anderen hebben uitgeleend, goed voor 14.788 ritten.

Volgens TfL heeft Uber in deze periode niet genoeg gedaan om te veranderen. Daarom ontzegde het in november Uber een nieuwe licentie, wat vervolgens in december in beroep werd aangevochten.

Positief oordeel

Rechter Ikram oordeelde nu dat Uber wel de nodige inspanningen levert om correct om te gaan met beide types gebruikers van het platform, chauffeurs en klanten. “Ik ben tevreden dat ze doen wat een redelijk bedrijf in hun sector zou kunnen doen, misschien zelfs meer.”

“Deze beslissing is een erkenning van de toewijding van Uber aan veiligheid en we zullen constructief blijven samenwerken met TfL.” Dat liet regiomanager voor Noord- en Oost-Europe van Uber Jamie Heywood weten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business