Nieuws

China bereidt een antitrust-onderzoek naar Google voor

De Chinese waakhond lanceert een onderzoek naar Google na meldingen dat het de dominantie van Android misbruikt om concurrentie te verstikken.

De Chinese concurrentiewaakhond lanceert mogelijk binnenkort een onderzoek naar Google, zo stelt Reuters. Volgens verscheidene beschuldigingen zou de zoekgigant de dominantie van het mobiele besturingssysteem Android hebben gebruikt om concurrenten uit de markt te dwingen. Daarmee zou het “extreme schade” kunnen toebrengen aan Chinese bedrijven zoals Huawei.

Het voorstel is dan ook ingediend door de Chinese telecomreus Huawei bij de grootste marktregulator van het land om bekeken te worden. Zij stellen dat het verlies van de ondersteuning van de Amerikaanse techreus voor besturingssystemen die op Android zijn gebaseerd zouden leiden naar een verlies in vertrouwen en omzet.

Timing van het onderzoek

De beslissing over het aangaan van een formeel onderzoek zal reeds in oktober kunnen vallen. China is dan ook zelf bezig zijn wettelijk kader rond het mededingingsrecht aan te passen. Daarbij stellen ze sterk verhoogde boetes voor, naast uitgebreide criteria om de controle van een bedrijf op de markt te bepalen.

Er wordt verwacht dat de relatie tussen de Verenigde Staten en China een effect zal hebben op het onderzoek. Het onderzoek volgt dan ook een resem acties van de administratie van de president van de Verenigde Staten, Donald Trump. Hiermee willen ze de invloed van Chinese techbedrijven verminderen, met de nationale veiligheid als argument. Zo hebben zij Huawei op hun zwarte lijst van handel gezet. Meer recent was er het bevel aan ByteDance, de eigenaar van TikTok, om de video-app af te stoten.

In de voetsporen van Europa

De zwarte lijst van de Verenigde Staten verbiedt Google om technische hulp te leveren aan nieuwe smartphone-modellen van Huawei, en toegang tot Google Mobile Services, een bundel met ontwikkelaarsdiensten waarop de meeste apps van Android zijn gebaseerd. Google kon dit met een tijdelijke licentie even omzeilen, maar die verviel in augustus. Om welke diensten van Google het juist gaat, is niet geweten. De meest diensten van Google zijn echter geblokkeerd zijn in China.

Huawei zegt 12 miljard dollar in omzet te hebben verloren dankzij deze sancties. Om van hun afhankelijkheid van Google af te raken heeft het Chinese bedrijf al laten weten dat ze in de toestellen van volgend jaar hun eigen besturingssysteem Harmony zullen introduceren.

De Chinese mededingingsautoriteit wil voor zijn onderzoek dan ook graag kijken naar de precedenten die al geschept zijn door voorgangers, zoals de Europese Unie. In 2018 beboette Europa Google voor 4,3 miljard euro na een onderzoek naar hun misbruik van hun dominante positie. Zo zou Google smartphone-fabrikanten hebben gedwongen om applicaties van Google vooraf te installeren op Android-toestellen. Daarmee blokkeerden ze producenten om gebruik te maken van concurrerende zoekmachines.

Naast het onderzoek in China gaat er ook een in de Verenigde Staten van start. Ook daar zijn er plannen van het Departement van Justitie om de Android-dominantie van Google te bekijken. Het ziet er dus naar uit dat de zoekgigant het nog zwaar te verduren gaat krijgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business