Nieuws

Google Europa biedt binnenkort keuze voor browser en zoekmachine in Android

Na een monsterboete van 4,3 miljard euro, zet Google nu in op een beleid waarin het bedrijf zijn gebruikers verschillende browsers en zoekmachines in Android toont, enkel in Europa.

Sinds jaar en dag liggen grote organisaties, zoals Google en Microsoft, in Europa onder vuur. Ze worden onder vuur genomen voor hun huidige beleid, dat een anti-competitieve markt zou kunnen ‘creëren’. In zo’n markt is het voor andere bedrijven vrijwel onmogelijk om nog toe te treden. In de Europese Unie werd Google zo aangeklaagd voor zijn invloed op Google Shopping-resultaten. Deze stonden te allen tijde bovenaan, waardoor veel andere bedrijven buiten spel gezet werden, aldus de commissie. Ook lag Google onder vuur voor zijn besturingssysteem Android. Het bedrijf zou extra verplichtingen opleggen voor fabrikanten, onder andere voor de standaardzoekmachine en -browser.

In 2016 bracht de Europese Commissie zijn klacht uit over de verplichte levering van de Chrome-browser met de Google-zoekmachine. Door deze aanklacht krijgen gebruikers van Android-smartphones waar Chrome op geïnstalleerd staat, tezamen met de Google-zoekmachine, binnenkort meerdere pop-ups te zien. Met de pop-up menu’s wordt het voor gebruikers makkelijk alternatieve opties te installeren. De belangrijkste opties zullen opgelijst staan, met daarnaast een installatieknop om de browser of zoekmachine direct te installeren. Google maakte eerder al afspraken met de Commissie om de opties te bieden. Wel zal de implementatie van het pop-up menu de komende tijd nog veranderen.

Nieuwe Google Play-licenties

Voor Google is het een pijnlijke stap om te moeten zetten. Het treedt daarmee in de voetstappen van Microsoft, die al eerder een scherm moest tonen om van browser te wisselen. Naast het pop-up menu, moet Google overigens nog een behoorlijke boete betalen van 4,3 miljard euro. Google voert ook nog een andere stap uit: het invoeren van een ‘nieuw’ licentiemodel. Uit dit model zijn Chrome en Google Search plots verdwenen. Fabrikanten zijn dus niet langer verplicht om de browser voor een telefoon met Google Play te nemen. Wel zit er een betaling verbonden aan de nieuwe licentie. Telefoons afleveren zonder Google Play, maar met Chrome en Search, is tegelijkertijd verboden. Met de maatregel weet Google ook een deel van de kosten te recupereren, een licentie moet namelijk tot 20 euro/dollar per toestel kosten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business