Nieuws

Google moet met uitgevers praten over betalingen, oordeelt Frans hof

Een Frans Hof van Beroep oordeelt dat techgigant Google gesprekken moet starten met Franse kranten en uitgeverijen voor betalingen rond gebruik van content.

Het Hof van Beroep van Parijs oordeelt in een zaak rond Google dat de techgigant onderhandelingen moet opstarten met Franse uitgeverijen en kranten over compensatie rond het gebruik van materiaal. Hiermee zou het de Franse bedrijven financieel moeten vergoeden voor het weergeven van stukjes van artikels op zijn websites en platformen.

De zaak kwam bij het hof terecht nadat Google een beroep aantekende tegen een verordening van de Franse mededingingsautoriteit. Hier vond de instelling dat Google onderhandelingen over betalingen moest starten met uitgeverijen. De uitgeverijen zouden volgens hen betaald moeten worden voor het gebruik van snippets van artikels door Google. De Franse waakhond haalde hiervoor copyright-regels aan die door de Europese Unie zijn verscherpt. Dankzij deze aanpassingen kunnen uitgeverijen en persagentschappen geld vragen als zoekmachines delen van artikels vertonen.

Antwoord van Google

Google dreigde vorig jaar nog met het stoppen van het vertonen van deze snippets en thumbnail-foto’s in hun zoekresultaten. Google argumenteerde verder dat het geen betalingen zou moeten doen, aangezien ze op deze manier veel verkeer naar de mediabedrijven lokken. Ook haalde het kort aan dat de mededingingsautoriteit met deze verordening buiten zijn eigen autoriteit stapt.

Google gaf zelf aan in een persbericht dat het al wel op zoek is gegaan naar een overeenkomst met de Franse kranten. “Zoals gisteren werd aangekondigd blijft het onze prioriteit om een overeenkomst te bekomen met de Franse uitgevers en persagentschappen. Het doel van het beroep was om duidelijkheid te krijgen rond enkele delen van de verordening, en we zullen nu het oordeel van het Parijse Hof van Beroep bekijken,” stelt Google. Het bedrijf vertelde wel dat de gesprekken bijna rond zijn.

Google News Showcase

Verder heeft Google op 30 september een investering van een miljard dollar in een partnerschap met wereldwijde uitgevers aangekondigd. Voor deze deal zou het nauw samenwerken met uitgeverijen door ze de kans te geven om uitgelichte artikels weer te geven in hun nieuwe programma, Google News Showcase. De eerste afspraken zijn hiermee al gemaakt voor Duitsland en Brazilië. Wanneer Frankrijk hiervoor in aanmerking komt is nog niet duidelijk. Het lijkt zeer waarschijnlijk dat Google met deze investering een antwoord wil bieden op de controverse waarin het zich bevindt als het op het gebruik van nieuws aankomt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business