Nieuws

Microsoft: Iraanse hackers richten zich op hooggeplaatsten

Microsoft spreekt van bewijs dat hackers die gesteund worden door de overheid van Iran zich hebben gericht op hooggeplaatsten van conferenties rond internationale veiligheid.

Microsoft heeft bewijs dat Iraanse hackers cyberaanvallen probeerden te plegen op meer dan 100 hooggeplaatst individu’s. Dat meldt de Amerikaanse techgigant in een post op hun nieuwsblog. De Iraanse groepering, verder bekend als Phosphorus, richtte zich op aanwezigen van de aankomende Security Conference in München en de Think 20 Summit in Saudi-Arabië. Ze probeerden wachtwoorden te stelen en toegang te verkrijgen tot de mailboxen van hun doelwitten.

De hackers stuurden vervalste e-mails waarin ze zich voordeden als de organisatoren van de conferenties. Zo probeerden ze de ambassadeurs en beleidsexperts van hun wachtwoorden en gevoelige data te ontdoen. De e-mails, die in perfect Engels warden opgesteld, vroegen de genodigden om een uitnodiging voor de conferentie te accepteren. Van zodra dit was gebeurd, vroegen de hackers het e-mailadres en wachtwoord van de gasten, om daarna in de mailboxen in te kunnen breken en e-mails en contacten te stelen.

Inlichtingen als doelwit

Volgens Tom Burt, zakelijk vice-president bij Microsoft, wil het hackerscollectief zo inlichtingen verzamelen rond het beleid dat landen voeren als het op internationale veiligheid aankomt: “De aanvallen waren succesvol in het compromitteren van verschillende slachtoffers, waaronder voormalige ambassadeurs en andere beleidsdeskundigen die helpen bij het vormgeven van internationale agenda’s en buitenlands beleid in hun respectieve landen.”

De aanvallen werden uitgevoerd op aanwezigen van twee conferenties met het nodige aanzien. De Munich Security Conference in Duitsland is een van de grootste conferenties op vlak van internationale veiligheid en beleidsvorming. De Think 20 Summit in Saudi-Arabië is een forum waar denktanks rond het G20-proces samen kunnen komen en beleidsvorming bespreken. Gezien hun belang is het dan ook geen wonder dat het collectief de gasten van deze conferenties als doelwitten koos. Microsoft meldt verder in het bericht wel dat de activiteit volgens hen niet gelinkt is aan de aankomende verkiezingen in de Verenigde Staten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business