Nieuws

Vlaamse regering gaat 15.000 laptops aankopen voor kansarme leerlingen

Door de coronamaatregelen is afstandsonderwijs weer een feit voor de oudste scholieren. De Vlaamse regering hoopt met dit initiatief elke leerling een gelijke kans te geven.

De leerlingen uit de lagere en middelbare school hebben nu dan wel herfstvakantie tot en met 15 november, maar daarna is voor vele van hen afstandsonderwijs opnieuw een feit. Door de blijvend stijgende coronacijfers in ons land is ook voor het onderwijs ‘code rood’ aangekondigd. Dat houdt concreet in dat alle leerlingen van de tweede en derde graad in het secundaire onderwijs uitsluitend afstandsonderwijs krijgen.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is geen voorstander van het sluiten van de scholen. Dat benadrukte hij nog eens tijdens een interview met Radio 2 deze ochtend. ‘Afstandsonderwijs treft altijd de meest kwetsbare leerlingen’. Niet elke student heeft immers thuis een laptop ter beschikking om lessen te volgen. Om aan die problematiek te voldoen, maakt de Vlaamse regering een budget van 10 miljoen euro vrij voor de aankoop van laptops voor scholieren met een ongelijke thuissituatie. Het plan is om in totaal 15.000 nieuwe laptops tegen het einde van de herfstvakantie gevonden te hebben.

Ook tijdens de lockdown in het afgelopen schooljaar ging de Vlaamse regering op zoek naar duizenden laptops. Volgens schattingen van onderwijskoepels waren er minstens 18.000 laptops nodig om thuisonderwijs voor elk gezin mogelijk te maken. De Vlaamse regering verdeelde toen 12.000 laptops, maar de verdeling verliep zeer moeizaam. Nu is Weyts er van overtuigd dat het vlotter zal lopen. Binnen een week zouden al 4000 scholieren een laptop moeten hebben gekregen. Weyts wil ook 1000 van die laptops vrijmaken voor studenten van het hogere onderwijs.

Gratis internet

Maar alleen een laptop hebben is niet voldoende. Leerlingen moeten thuis ook toegang hebben tot een stabiel internetwerk, wat voor kansarme gezinnen ook niet altijd het geval is. Hierin nemen telecomproviders Proximus en Telenet een voortrekkersrol. Beide bedrijven kondigden al gratis of goedkopere internetformules aan voor kwetsbare gezinnen. Telenet deelt leerlingen gratis logincodes uit zodat ze altijd verbinding kunnen maken met publieke WiFi-hotspots, en dit tot het einde van het schooljaar. Het bedrijf lanceerde ook een nieuw abonnement waar vast internet voor slechts vijf euro per maand wordt aangeboden.

Ook Proximus kondigde onlangs al aan dat het alle downloadlimieten (tijdelijk) gaat opheffen op vast internet, en wil ook schoolkinderen tot het einde van het schooljaar gratis internettoegang verlenen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business