Nieuws

Jack Ma bood controle Ant Group aan voor beursgang

De excentrieke Chinese miljardair Jack Ma heeft er veel voor over om zijn fintechbedrijf Ant Man Group op de beurs te krijgen.

De beursgang van het fintechbedrijf Ant Group, een aftakking van Alibaba, zou normaal gezien op 5 november plaatsvinden. Een beursgang waar lang naar werd uitgekeken, want voorspellingen van analisten luidden dat Ant Group op de eerste dag al 30 miljoen euro zou ophalen. Geen enkel wist dat ooit te halen bij haar initiële beursgang. Maar ‘de grootste beursgang’ ooit liep uit op een sisser. Ant Group moest haar beursgang uitstellen. De officiële reden luidde dat nog niet alle wettelijke bepalingen in orde waren gebracht, maar het vermoeden heeft altijd geheerst dat Peking er een stokje voor gestoken heeft.

Een rapport dat Wall Street Journal naar buiten heeft gebracht zal dat vermoeden alleen maar aanscherpen. Jack Ma, de oprichter van Alibaba en de grote man van Ant Group, zou op 2 november een call hebben gehad met financiële regulatoren om de beursgang van zijn bedrijf te bespreken. Een call die er naar verluidt op initiatief van Jack Ma zelf kwam. De miljardair had namelijk in oktober enkele keren fors uitgehaald naar de belangrijkste politieke instellingen van zijn land. En als er iets is wat ze in China niet graag hebben, dan is het kritiek op de overheid.

Ultiem offer

Met de call wilde ‘Crazy Jack’, die normaal gezien wel goede banden heeft met Peking, de plooien dus gladstrijken. Hij deed zelfs een ultiem offer, dat aantoont hoe belangrijk de beursgang is voor Ant Group. Ma zou volgens bronnen van Wall Street Journal de Chinese overheid een belang hebben aangeboden in zijn bedrijf. “Wij staan elk platform van Ant Group af als dat nodig is voor het nationale belang”, zei de CEO min of meer letterlijk tijdens de call.

Het charmeoffensief haalde uiteindelijk weinig uit. Ant Group werd zo een illustratie van het beleid van Xi Jingping’s regering ten aanzien van grote Chinese (tech)bedrijven, om hen strak in de mars te doen lopen. Er zou tot op heden nog geen beslissing zijn genomen of de Chinese regering het aanbod van Jack Ma alsnog zal aanvaarden. Grote delen van de financiële structuur die het bedrijf opbouwde, zijn al wel door de regering onder staatsbeheer geplaatst.

Ant Group is de grootste speler in de Aziatische fintechsector. Het bedrijf ontstond uit de Alibaba Group. De digitale betaalplatformen van het bedrijf tellen meer dan 700 miljoen gebruikers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business