Nieuws

CEO Huawei: “We kunnen veel leren van Amerikaanse technologie”

In een open brief laat Huawei-baas Rei Zhenfei zich opvallend lovend uit over Amerikaanse technologie. Een charmeoffensief richting Joe Biden?

Huawei heeft een brief openbaar gemaakt die stichter en CEO Rei Zhenfei in juni vorig jaar schreef aan zijn werknemers (bron: Reuters). De grote baas van het Chinese technologiebedrijf heeft lovende woorden voor de Amerikaanse technologie. Hij noemt de Verenigde Staten ‘het baken van de moderne technologie’ en zegt dat zijn bedrijf nog veel kan leren van Amerikaanse technologiebedrijven.

Op zichzelf zijn de woorden van Zhenfei misschien niet zo bijzonder, maar wel als ze in het bredere plaatje worden bekeken. Huawei leeft al sinds 2019 in een handelsoorlog met de Verenigde Staten wegens vermeende spionage. Huawei heeft die aantijgingen altijd ontkend, maar heeft wel zwaar geleden onder de handelsban. Ook in zijn laatste dagen als president trok Trump nog ten strijde. Maandag duwde hij er een nieuw decreet door dat chipfabrikant Intel verbood handel te drijven met Huawei.

Snoeien in productaanbod

In de brief spreekt Zhengfei ook over de handelsban. Die heeft naar de woorden van de CEO een ‘grote discrepantie gecreëerd tussen de strategie en de mogelijkheden van het bedrijf’. Zhengfei zegt ook dat Huawei in het komende jaar haar productlijn zal moeten herbekijken, en producten die niet meer renderen zal moeten stopzetten. Dat zal mogelijk gepaard gaan met ontslagrondes. Verschillende bestuursleden van Huawei aanvaardden al wel vrijwillig een loonsvermindering om te kunnen besparen.

De woorden van Zhengfei hebben al concrete gevolgen gekregen. Eind vorig jaar verkocht Huawei het dochterbedrijf Honor, fabrikant van budgetsmartphones. De smartphones verkochten vooral in China nog wel goed, maar leverden Huawei te weinig winstmarge op. Ironisch genoeg kondigt dat bedrijf vandaag een nieuwe samenwerking met Intel aan, dat de chiptechnologie levert voor de eerste 5G-smartphone die Honor als onafhankelijk bedrijf lanceert. Omdat Honor nog niet op de zwarte lijst van het Witte Huis staat, kan het bedrijf wel handel drijven met Amerikaanse partners die Huawei kwijtgeraakt is.

Een nieuwe start?

Vooral de timing waarop Huawei de brief openbaar maakt, is zeer opmerkelijk. Het is namelijk het eerste publieke statement van de CEO en het bedrijf sinds de inauguratie van Joe Biden als president van de Verenigde Staten. Omdat de brief al van juni dateert, wordt Biden niet uitdrukkelijk genoemd, maar het oogt als een soort van verzoeningspoging richting de Verenigde Staten. Moest Amerika Huawei weer opnieuw toestemming geven om handel te drijven op haar grondgebied, zou dat een enorme boost kunnen betekenen voor de smartphone- en 5G-netwerkapparatuurafdeling.

Het is op dit moment nog vooral afwachten wat Biden met Huawei gaat aanvangen. Van hem wordt wel verwacht dat hij een minder vijandige koers zal varen dan Trump, maar ook niet dat hij Chinese bedrijven op de zwarte lijst snel cadeaus zal geven. In november maakten we al eens een voorspelling van het technologiebeleid van Biden. Die uitgebreide analyse lees je hier.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business