Nieuws

‘Globale IT-uitgaven stijgen met 6% in 2021’

Na een dip in de IT-uitgaven tijdens het afgelopen jaar, zullen bedrijven de uitbreiding van hun IT-infrastructuur opnieuw naar het voorplan halen.

De coronapandemie heeft van digitale transformatie een hip concept gemaakt. Toch heeft zich dat volgens cijfers van het onderzoeksbureau Gartner nog niet weerspiegeld in de globale IT-uitgaven van het afgelopen jaar. Wereldwijd werd er door bedrijven afgerond 3,7 biljoen dollar gespendeerd aan de IT-infrastructuur. Een duizelingwekkend bedrag, maar wel een daling van 3,2% in vergelijking met 2019. Volgens Gartner is die daling de oorzaak van gewijzigde prioriteiten van CIO’s. Zij beperkten IT-uitgaven zeker tijdens de eerste maanden van de pandemie tot investeringen die hoogst noodzakelijk waren om het bedrijf vanop afstand draaiende te houden. Hardware was met 8,2% het sterkst dalende investeringsgebied.

Gartner voorspelt dat dit jaar het tij wel opnieuw zal keren. Voor bedrijven is het inmiddels dat de pandemie blijvende veranderingen teweeg zal brengen. Ook wanneer iedereen de nodige vaccins heeft, zal afstandswerken nog onderdeel uitmaken van de maatschappij. Daar twijfelt niemand nog aan. Dat zal zich ook weerspiegelen in verhoogde IT-uitgaven. Die zouden kunnen toenemen tot 3,9 triljoen dollar volgens Gartner, wat en stijging van 6,2% zou betekenen ten aanzien van 2020. Investeringen in enterprise software zullen met 8,8% het sterkst toenemen. Ook zal remote working een belangrijke investering blijven.

Investeringen moeten renderen

De invloed van de pandemie zal zich nog wel laten voelen. De voornaamste uitdaging voor CIO’s zal zijn om de IT-infrastructuur uit te breiden maar tegelijkertijd het IT-budget in balans houden. Projecten met een hogere ROI zullen dus de norm worden.

“CIO’s moeten in 2021 een moeilijke evenwichtsoefening maken: zij moeten geld besparen en tegelijkertijd hun infrastructuur uitbreiden,” aldus John-David Lovelock, onderzoeker bij Gartner.

Verdere groei in 2022

De analisten van Gartner durven zich zelfs al aan een voorspelling voor 2022 wagen. Een nieuwe toename van 4,6% in dat jaar moet ervoor zorgen dat vanaf 2022 de IT-uitgaven weer helemaal op het ‘normale niveau’ zitten van voor de coronapandemie. Wereldwijd zouden bedrijven dan terug meer dan 4 biljoen dollar spenderen aan IT-infrastructuur. Gartner houdt er wel rekening mee dat volledig economisch herstel zal verschillen van land tot land en van sector en sector. Sectoren die het hardst getroffen zijn door de pandemie, zoals de reissector en de horeca, zullen tegen 2022 hun IT-budget nog niet kunnen herstellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business