Nieuws

Aandelen schieten omhoog, maar BlackBerry weet zelf niet waarom

De aandelen van BlackBerry zijn deze maand erg in trek. Dat verbaast het Canadese bedrijf zelf nog het meest van iedereen.

De spectaculaire ommekeer begon op 15 januari. Op die datum stond een aandeel van BlackBerry nog geprijsd op 7,44 dollar (6,13 euro). Bij het sluiten van de Wall Street-beurs gisteren stond de koers gewaardeerd op 18,03 dollar (14,86 euro). Op slechts twee weken tijd ging de koers van het Canadese bedrijf dus met bijna 150% omhoog. Van vrijdag op maandag alleen al stegen de aandelen met 30%. BlackBerry bereikte voor het eerst sinds 2011, toen het bedrijf betere tijden beleefde, zelfs even weer de kaap van 20 dollar.

Die opmerkelijke evolutie is ook beursautoriteiten niet ontgaan. De Canadese beurswaakhond verzocht BlackBerry om meer duiding te geven bij de stijging. Maar het Canadese bedrijf antwoordde daar zelf geen goede verklaring voor te kunnen geven. Spectaculaire koerswijzigingen kunnen een gevolg zijn van een actuele gebeurtenis. Op 15 januari maakte BlackBerry bekend dat het een dispuut over patenten met Facebook had opgelost. Na dat nieuws werd op het sociale medium Twitter weer even veel gesproken over BlackBerry, toen gebruikers herinneringen ophaalden aan de iconische smartphones van weleer. Maar dat nieuws was nu niet zo spectaculair en volledig niet in verhouding met de sprong die de aandelen maakte.

Shortsellers op Reddit

Er moet dus naar aan andere verklaring gezocht worden. Analisten kijken in de richting van Reddit, het grootste publieke internetforum ter wereld. In de subreddit WallStreetBets komen amateurbeleggers samen om interessante beleggingsopportuniteiten te bediscussiëren. De community ontdekte eerst de aandelen van GameStop, een Amerikaanse gameretailer. Iemand ontdekte dat de aandelen voor een spotprijs van minder dan twintig dollar per aandeel konden opgehaald worden. Toen de leden massaal begonnen investeren, steeg de koers van het bedrijf in slechts enkele dagen tot bijna 77 dollar. Ze lijken dezelfde truc nu dus te willen herhalen bij BlackBerry. Reuters schrijft dat bestuursleden van BlackBerry mee proberen liften op de piek. Marketinghoofd Mark Wilson verkocht 78.500 aandelen, CFO Steve Rai bijna 33.000 aandelen.

Waarom werd juist BlackBerry uitgekozen? Wellicht niet uit nostalgische liefde voor de BlackBerry-smartphones; het gaat hier een typische illustratie van ‘short-selling’. Dat is een klassieke investeerderstruc waarbij beleggers massaal laag gewaardeerde aandelen kopen om de prijs op te krikken. Het doel is om dan op het juiste moment de aandelen weer te verkopen vooraleer de zeepbel barst. Goed uitgevoerd kan short-selling je op korte tijd een mooie winst opleveren. De heropleving van BlackBerry zal vermoedelijk dan ook maar van korte duur zijn. Eind dit jaar wil BlackBerry wel weer een nieuwe smartphone op de markt lanceren. Dat zou voor een nieuwe heropleving kunnen zorgen.

beursblackberrybusiness

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals