Nieuws

Aandelen Tesla tonen tekenen van herstel

Na een lange dip kende Tesla gisteren nog eens een goede dag op de beurs. Is de weg naar boven opnieuw ingezet?

Al sinds begin februari is de prijs van Tesla-aandelen bijna onafgebroken aan het zakken. Op slechts een week tijd daalde die van 860 dollar per aandeel tot onder de 600 dollar. Die negatieve trend had ook gevolgen voor het autobedrijf. Op slechts een maand tijd verloor Tesla meer dan 200 miljard dollar van haar beurswaarde, een negatief record volgens Fortune. Een combinatie van factoren kon de dip van Tesla verklaren, maar onder investeerders heerste al langer het gevoel dat Tesla-aandelen zwaar overgewaardeerd stonden. In dit analysestuk gingen we er eerder deze week dieper op in.  

Na een maand en kommer en kwel zal Elon Musk gisteren weer hebben kunnen lachen toen hij het beursnieuws las (als de CEO daar tijd voor heeft tenminste). Als een fenix die uit zijn as herrijst, schoten de aandelen plots weer met 20% omhoog. Die heropleving deed de beursbonzen van Wall Street even de wenkbrauwen fronsen. Maar zoals altijd is er een logische verklaring.

Stijgende vraag in China

Voor de koersstijging van gisteren moet die niet in de Verenigde Staten, maar in China gezocht worden. Sinds de fabriek in Shangai in gebruik is, is Tesla snel aan het groeien op de Chinese markt. China wordt ook als een van de belangrijkste markten beschouwd voor elektrische wagens in de nabije toekomst. De Chinezen tonen steeds meer interesse in duurzame mobiliteit en met zijn productiefabriek heeft Tesla zich er tactisch goed gepositioneerd. Toen gisteren het nieuws uitlekte dat Tesla zich mag beginnen voorbereiden op een aankomende vraagstijging, reageerde de beurs zeer snel.

China lijkt dus de troefkaart te worden die Musk achter de hand hield. Want in de Verenigde Staten heeft de autobouwer het op dit moment niet makkelijk. Het globale chiptekort heeft ervoor gezorgd dat Tesla de productie van de Model 3 en Y tijdelijk heeft moeten stopzetten in Californië. Het blijft dus moeilijk voorspellen hoe het koersverloop zich de komende tijd verder zal doorzetten. Veel andere technologiebedrijven die Tesla vergezellen in de Nasdaq-index kenden gisteren ook een goede dag op de Wall Street-beurs.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business