De koers van Bitcoin is gezakt naar zijn laagste peil sinds begin maart. Hoe zorgt een belastingwet ervoor dat investeerders hun cryptomunten verkopen?


De markt van cryptomunten maakt vandaag een minicrisis door. Bitcoin, de bekendste cryptomunt van allemaal, zag zijn koers in minder dan 24 uur tijd met bijna 10% afnemen. Daarmee zakt de koers voor het eerst sinds begin maart nog eens onder de 50.000 dollar (42.000 euro), nadat de munt eerder deze maand een nieuwe recordkoers van 65.000 dollar had bereikt. Ook de koersen van andere grote cryptomunten, zoals Ethereum, kleurden vandaag rood. Vanwaar die plotse daling?

De boosdoener blijkt Amerikaans president Joe Biden te zijn. Die heeft gisterenavond aangekondigd strenge taksen te willen heffen op winsten uit activa. De taks die tot 43,4% procent kan oplopen zal vooral de rijke Amerikanen treffen, die anders maar weinig fiscale tegenwerking krijgen. Gevolg van het nieuws is dat sinds vannacht Amerikaanse investeerders massaal hun activa aan het verkopen zijn.

Veel indexen kleurden daardoor vandaag rood, maar vooral de cryptomunten lijken klappen te krijgen. De Bitcoin steeg alleen in 2021 met 66% in waarde en wie investeerde in bitcoin zit tegenwoordig dus al snel op een goudmijn. Nu blijkt die goudmijn plots een vergiftigd geschenk te zijn. Cryptomunten betalen nu wellicht de tol van hun succes.


Alle eieren in één mand

Beursanalisten zien het zeker nog niet tot doemscenario’s komen voor bitcoin. Ze vermoeden dat op langere termijn de taks de markt van cryptomunten juist gezonder kan maken. Er heerste al langer de perceptie dat de Bitcoin veel te hoog gewaardeerd stond. Dat maakte impulsieve investeerders blind waardoor ze massaal bitcoin bleven kopen en de prijs ook bleef stijgen.

Uit vrees om in het vizier van de taks te komen zullen investeerders nu terug rationeler te werk gaan en hun beleggingen meer spreiden over verschillende activa. Je eieren in één maand leggen is geen goede investeringstactiek. Zo kan de bitcoin terug naar een gezonder prijspeil toegroeien.