Vlaamse regering stelt ambitieus ‘digitaal relanceplan’ voor

Vlaanderen gaat de digitalisering een flinke boost geven. Een digitaal relanceplan moet van het Vlaamse Gewest een digitale koploper in Europa maken.

De Vlaamse regering heeft ambitieuze digitaliseringsplannen. Vandaag stelt de regering van minister-president Jan Jambon een ‘digitaal relanceplan’ voor. De digitale transformatie maakte grote sprongen door de coronapandemie en dat momentum wil de overheid nu verzilveren. Door flinke investeringen te maken en hervormingen door te voeren, wil Vlaanderen zich profileren als een voortrekker inzake digitalisering binnen Europa. Jan Jambon ambieert een plaats in de digitale top vijf van Europa, vertelt hij in een interview met De Tijd.

Digitaal Vlaanderen

Het digitaal relanceplan kent twee grote componenten. Enerzijds zal de Vlaamse overheid haar volledige IT-structuur herzien. Het agentschap Digitaal Vlaanderen, dat aan het einde van 2020 het levenslicht zag, krijgt een sleutelrol. Digitaal Vlaanderen telt 470 interne en externe digitale experten en zal de komende jaren de digitale competenties van de overheid onderbrengen.

“Vroeger deed elk departement zijn eigen ding. Dat creëerde onduidelijkheid voor lokale besturen wanneer zij een digitaliseringsproject wilden opzetten. Digitaal Vlaanderen brengt IT en data samen in één centraal orgaan. Dat stelt ons in staat één sterk digitaliseringsbeleid te voeren in Vlaanderen. Gemeentelijke besturen blijven wel de autonomie bewaren of ze willen meestappen in dit verhaal”, legt minister Jambon uit aan De Tijd.

Nieuwe contracten

Een tweede grote stap in het plan is het aantrekken van nieuwe partnerbedrijven. Daarvoor trok de Vlaamse overheid nog eens 1 miljard euro uit om raamcontracten af te sluiten. De Vlaamse regering herzag de contractprocedure om kleinere bedrijven ook een kans te geven voor kleinere projecten. Enkele partners met wie de regering in zee gaat zijn Atos, DXC Technology, Cegeka, Cronos en Proximus voor het beheer van het IT-netwerk. Deze contracten zijn voor een duur van zeven jaar afgesloten. Digitaal Vlaanderen zal eveneens de uitwerking van die samenwerkingscontracten overzien. Tegen het einde van het jaar richt de Vlaamse regering nog een eigen datanutsbedrijf dat als ‘verkeersregelaar’ voor data van burgers zal fungeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business