Nieuws

Google for Jobs solliciteert naar nieuwe antitrustzaak

Een Deense jobzoeker heeft een klacht ingediend tegen de vacaturebank Google for Jobs wegens oneerlijke concurrentie.

Via Google for Jobs kan je snel en eenvoudig openstaande vacatures zoeken voor jobs die aansluiten bij je interesses en profiel. De zoekmachine bundelt vacatures bij bekende jobplatformen zoals Indeed, Jobat, Randstad etc. die het nauwst aansluiten bij je zoekopdracht. Die resultaten kan je vervolgens nog filteren op locatie, sector, specifieke werkgevers of de datum waarop de vacature online geplaatst is. Solliciteren doe je niet rechtrstreeks via Google; daarvoor verwijst de vacaturebank je door naar de originele website.

De recruitmentbureaus zijn zelf lang niet zo happig met de ‘hulp’ die ze van Google for Jobs krijgen. Een Deense vacaturezoeker heeft een formele klacht ingediend bij de Europese Commissie, schrijft Reuters. Sinds Google startte met het tonen van vacatures in Denemarken verloor de recruiter 20% verkeer naar zijn eigen website. Bovendien menen ze dat de vacaturebank niet de meest relevante vacatures toont, maar enkel vacatures die goed scoren op SEO. Zo zou Google for Jobs het net moeilijker maken voor werkzoekenden om de juiste professionele begeleiding te krijgen in hun zoektocht naar een nieuwe baan. Als kers op de taart zijn vacatures in Google for Jobs ook eenvoudig te imiteren.

8 miljard euro

De woorden ‘Google’ en ‘antitrust’ worden wel vaker in éénzelfde zin gebruikt. Verscheidene diensten van de techreus zijn door kleinere spelers aangeklaagd wegens oneerlijke concurrentie. Al sinds 2019 proberen recruitmentbureaus over heel Europa de vacaturebank van Google aan te klagen, al leidden eerdere aanklachten nog niet tot boetes tegen Google for Jobs omdat de techreus beloofde de nodige aanpassingen door te voeren. Daar komt mogelijk verandering in nu de Europese Unie zijn beleid tegen de techgiganten flink aan het aanscherpen is. Tijdens haar ambtstermijn als Eurocommissaris voor Mededinging legde Margrethe Vestager Google al voor meer dan 8 miljoen euro aan boetes op.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business