Na twee goede jaren lijkt de verkoop van moederborden een moeilijk jaar te kennen, voorspellen de twee grootste fabrikanten.


Tijdens de coronapandemie beleefde makers van pc-onderdelen hoogtijden. De verkoop van pc’s bereikte in 2021 het hoogste peil in tien jaar. Maar vandaag schiet niets meer over van dat optimisme. Asus en Gigabyte, de twee grootste fabrikanten van moederborden, hebben hun verkoopprognoses voor dit jaar flink naar beneden bijgesteld, lezen we bij DigiTimes. Een indicator dat de verkoop van pc’s opnieuw aan het dalen is.

Asus verwacht aan het einde van 2022 te zullen aftikken op 14 miljoen verkochte moederborden. Dat is 4 miljoen ofwel een kleine 25% minder stuks dan vorig jaar. Ook bij Gigabyte klinkt het niet veel positiever. Zij verwachten 9,5 miljoen moederborden te kunnen verkopen, ook dat is een kwart minder dan de 13 miljoen verkochte stuks in 2021.

GPU-bundels

De voornaamste reden dat moederborden minder in trek zijn, is door de verminderde vraag naar ‘GPU-bundels’, waarbij verschillende pc-onderdelen als een bundel worden verkocht. Cryptominers gingen altijd aan de haal met de weinige hoeveelheid beschikbare GPU’s, waardoor de rest het moest stellen met onderdelenpakketten of voorgefabriceerde pc’s. Door de cryptocrash is de GPU-honger van de cryptominers even gestild waardoor er meer losse GPU’s beschikbaar zijn en een bundel met moederbord minder aantrekkelijk is.


Nieuwe generatie kan tij niet keren

Traditioneel kent de verkoop van moederborden een opstoot in het vierde kwartaal met de introductie van AMD’s en Intel’s nieuwste generatie pc-hardware, maar dat zal dit jaar wellicht maar weinig zoden aan de dijk brengen. Er zijn te veel externe factoren die de verkoop van computers en onderdelen, die in 2021 nochtans het hoogste peil in tien jaar bereikte, sterk kunnen beïnvloeden. Stijgende inflatie, de oorlog in Oekraïne, … We weten het ondertussen wel. De fabrikanten van moederborden zullen ook hopen op een snel herstel van de cryptomarkt.