Nieuws

Aantal verkochte pc’s bereikt hoogste peil in tien jaar

In het jaar 2021 werden wereldwijd ongeveer 340 miljoen pc’s verkocht. Het was al van 2012 geleden dat dat aantal nog hoger lag.

Sinds de start van de coronapandemie beleeft de pc-markt een tweede jeugd. Na een opvallende groeispurt in 2020 heeft de positieve trend zich in 2021 alleen maar doorgezet, leren we uit de globale marktcijfers van Canalys. Na een sterk vierde kwartaal met 92 miljoen verkochte pc’s klokt het totaalaantal units voor 2021 af op 340 miljoen. Canalys rekent onder de pc-markt zowel laptops, desktops als workstations.

Het was al van 2012 geleden dat het jaartotaal verkochte pc’s nog zo hoog lag. Na 2012 kende de pc-markt enkele moeilijkere jaren met dalende verkoopvolumes, tot de coronapandemie de nood aan meer toestellen thuis verhoogde. In 2020 groeide de pc-markt met 11%, in 2021 nog eens met 15%. Laptops blijven het snelst groeiende productsegment met 16% meer verkochte laptops dan in 2020.

 “2021 was een historisch jaar voor de pc-industrie”, concludeert analist Ishan Dutt. “Iedereen heeft vandaag de dag een eigen computer, van jonge studenten tot ouderen, en twee of meer computers per persoon is al lang niet meer uitzonderlijk. De pc staat vandaag de dag meer dan ooit centraal in ons leven voor werk, onderwijs en ontspanning.”

Lenovo marktleider, Apple sterkste stijger

Canalys geeft bij kwartaal- en jaarcijfers ook altijd een overzicht van de marktaandelen per fabrikant mee. Die leren ons dat 2021 hier geen aardverschuiving heeft gebracht. Lenovo blijft de marktleider met 24,1%, al zagen zij net als eerste achtervolger HP hun marktaandeel wel lichtjes dalen. De grote winnaar van 2021 is Apple, dat 28,3% meer pc’s verkocht. De overschakeling naar de M1-chip in Macbooks werpt duidelijk vruchten af. Ook Dell en Acer kende een sterk 2021 met een groei van 18% en 21,8%.

pc marktaandelen
De machtverhoudingen in de pc-industrie. Image Credit: Canalys

Kan de pc-markt bevestigen in 2022?

Het belooft in ieder geval een uitdagend jaar te worden voor de globale pc-markt, die eveneens de gevolgen van de globale chipcrisis voelt. We zagen in het vierde kwartaal de groei in het aantal verkochte pc’s al min of meer stagneren, maar dat had meer te maken met het hoge aantal verkochte pc’s in Q4 2020. Volgens Canalys zal de vraag naar pc’s wel hoog blijven in 2022 en is er nog zeker geen sprake van verzadiging in de markt. Het aanbod zal de vraag moeten kunnen volgen om de groei verder te zetten.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business