Meta schrapt bouwplannen datacenter in Nederland

Er komt definitief geen datacenter van Meta in de Nederlandse gemeente Zeewolde. Het project lag al langere tijd onder vuur.

Aan de Nederlandse nieuwsmedia heeft Meta donderdagavond meegedeeld dat het bedrijf ‘geen match’ zag met de omgeving om een datacenter neer te zetten in de gemeente Zeewolde in de provincie Flevoland. Het project lag sinds maart al half op zijn gat nadat de inwoners van Zeewolde bij de gemeenteraadsverkiezingen duidelijk hadden laten weten dat Meta niet welkom was. Ook klimaatactivisten hekelden het torenhoge stroomverbruik en de grondvervuiling die het datacenter zou kunnen veroorzaken. Een conflict met de Nederlandse overheid bleek uiteindelijk de druppel te zijn.

De Nederlandse Kamer weigerde namelijk zijn helft te verkopen van de 160 hectare poldergrond waar Meta zijn zinnen op had gezet. In maart probeerde Meta nochtans met een charmeoffensief Den Haag in te pakken, maar het bedrijf zou volgens de krant NRC Handelsblad daarbij veel te ‘agressief’ te werk zijn gegaan. Ze vroegen een voorkeursbehandeling bij de regering om hun plannen door te duwen, maar die poging resulteerde in juist strengere regels voor datacentra. Meta zal nu samen zitten met het gemeente- en provinciebestuur om het project op een goede voet te kunnen afronden.

Datacentra in Europa nodig

In principe kan de bouw van een datacenter in Nederland nog steeds doorgaan. De overheid is bereid om toestemming te geven voor de bouw van datacentra in de gemeenten Hollands Kroon (Noord-Holland) en Hogeland (Groningen). Daar zouden ze het gezelschap kunnen krijgen van Microsoft en Google. Of Meta nog veel zin heeft om verder samen te werken met de Nederlandse overheid, is na deze soap wel eerder twijfelachtig. Meta plant ook datacentra te bouwen in Denemarken, Zweden en Spanje.

Die data-infrastructuur is ook broodnodig. Europese datawetten schrijven voor dat Amerikaanse techbedrijven de data van hun Europese klanten niet langer meer mogen overzetten naar datacentra buiten Europa. Dat is een gevolg van het vernietigen van het privacyschild tussen de Europese Unie en de Amerikaanse overheid, een beslissing die ze bij Meta allerminst kunnen waarderen. Meta telt nu drie datacentra in Europa die in Ierland, Denemarken en Zweden staan. Het moederbedrijf investeert ook fors in duurzame energie, met projecten rond zonne-, windenergie en warmteterugwinning in Noord-Europa.

Lees ook: Facebook kan uit Europa vertrekken door verbod op delen van data

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business