Nieuws

Facebook kan uit Europa vertrekken door verbod op delen van data

meta
Meta lijkt te overwegen Facebook terug te trekken uit Europa als het concern geen gegevens van Europese gebruikers naar de VS mag sturen.

Dat het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp die intenties heeft, zou je kunnen afleiden uit een document dat het concern ingediend heeft bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Daarmee anticipeert Meta op het nog lopende onderzoek van de Ierse privacywaakhond, die het voor Europa opneemt. Die wil de stroom aan persoonsgegevens inperken, waardoor er geen gegevens van Europese gebruikers naar de Verenigde Staten zouden kunnen vloeien.

Meta zegt dat het “wellicht niet in staat zal zijn om een aantal van zijn belangrijkste Facebook-diensten te blijven aanbieden onder de nieuwe voorwaarden”. Of Facebook ooit echt aan de ketting moet, valt te betwijfelen, maar als de Ierse waakhond doorduwt, zouden Facebook en Instagram in theorie zouden niet meer beschikbaar kunnen zijn in Europa. 

Europa onder druk zetten 

Het is niet voor het eerst dat Meta dat dreigement (want dat is het eigenlijk) op tafel gooit. Anderhalf jaar geleden had de Ierse privacywaakhond Facebook al een verbod opgelegd om Europese privacygegevens uit te wisselen met de Verenigde Staten. Het zogenaamde Privacy Shield moest de Europeanen beschermen tegen de minder strenge privacyregels in de VS. Meta heeft ook onze gebruikersgegevens nodig om op maat gemaakte onlineadvertenties te kunnen aanbieden. Een verbod op een overdracht van gegevens naar de VS zou een verwoestende impact kunnen hebben.

“Geen plannen om weg te gaan”

“We hebben absoluut geen intentie, noch plannen om weg te gaan uit Europa”, reageert ons PR-contact namens Meta/Facebook Benelux. “Maar het feit is dat Meta net als vele andere bedrijven, organisaties en dienstverleners, afhankelijk is van data-uitwisseling tussen de EU en de VS om wereldwijde diensten te kunnen blijven aanbieden. Net als andere bedrijven volgen wij Europese wet- en regelgeving en vertrouwen wij op standaard contractbepalingen, en de hierbij horende bescherming van data, om wereldwijd onze diensten te kunnen aanbieden.”

“Uiteindelijk hebben bedrijven transparante en eenduidige wereldwijde regels nodig om trans-Atlantische gegevensoverdracht op lange termijn veilig te laten verlopen. Net als meer dan 70 andere bedrijven die opereren in verschillende branches, houden we de potentiële gevolgen voor onze Europese dienstverlening aan de hand van deze ontwikkelingen nauwkeurig in de gaten”, aldus een woordvoerder bij Meta.

Voorlopig wordt de conclusie van het onderzoek van de Ierse privacy-instantie afgewacht. Wellicht komt die er nog in de eerste helft van het jaar. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business