Nieuws

STMicroelectronics en GlobalFoundries willen halfgeleiderfabriek in Frankrijk

STMicroelectronics en het Amerikaanse GlobalFoundries bevestigen plannen om een nieuwe fabriek te starten in Frankrijk, gesteund door de overheid.

Europa lijkt een steeds aantrekkelijkere plaats te worden voor halfgeleiderinvesteringen. Het Italiaans-Franse STMicroelectronics en het Amerikaanse bedrijf GlobalFoundries slaan de handen in elkaar voor de bouw van een productiefaciliteit in Frankrijk. Dat meldt STMicroelectronics in een persbericht op hun website. De nieuwe fabriek komt naar verluidt naast de reeds bestaande infrastructuur van STMicroelectronics in Crolles, ten noorden van Grenoble.

Deze zou tegen 2026 reeds op volle toeren moeten draaien. Hier zouden per jaar in totaal zo’n 620.000 wafers geproduceerd worden. De chips zouden gebruikt kunnen worden voor industriële toepassingen, de automobielindustrie, communicatie en IoT-producten. Of deze deadline ook gehaald wordt, lijkt ons voorlopig zeer hoopvol van beide partijen.

Voor de bouw zullen ze gedeeltelijk ondersteund worden door de Franse overheid. Dit is echter niet volledig onverwacht. Macron maakte vandaag ook bekend dat hij een flinke 6,7 miljard euro wilt investeren in grote buitenlandse bedrijven in Frankrijk. Hoeveel steun er juist wordt gegeven is nog niet bekend.

Voldoende ondersteuning

De komst van deze fabriek past binnen de plannen van Europa om meer zelfvoorzienend te worden als het op de productie van halfgeleiders aankomt. De grote voorraadtekorten ten gevolge van de coronapandemie zorgden ervoor dat zowel Europa als de Verenigde Staten plannen opstelden om de productie van halfgeleiders meer op eigen bodem plaats te laten vinden. De European Chips Act, het Europese plan om de industrie te ondersteunen, zorgt onder meer voor soepelere regels rond investeringen in halfgeleiders. Zo gaf Intel eerder dit jaar nog aan 88 miljard dollar te willen investeren in Duitsland.

Lees ook: European Chips Act: hoe wil Europa de chipcrisis oplossen?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business