Nieuws

Techsector kampt met tekort aan glasvezel

Wereldwijde tekorten aan glasvezel lijken zowel de ambities van grote techbedrijven als het verdere uitrollen van 5G negatief te beïnvloeden.

Dat we in België al aanzienlijk moeten wachten op het verschijnen van 5G wisten we al. Daar lijkt echter meer roet in het eten te komen. Dat meldt de Financial Times in een bericht. Uit een onderzoek van Cru Group, een marktanalysebedrijf, blijkt dat het aanbod aan glasvezel de vraag niet meer kan bijhouden. Dit resulteert zoals steeds in stijgende prijzen en groeiende wachttijden. De grootst getroffen regio’s zijn China, India, maar ook zeker Europa.

De twee industrieën die de impact het meest voelen, zijn de 5G-leveranciers en beheerders van grote datacentra. Dit zorgt er onder meer voor dat het uitrollen van 5G-netwerken in deze regio’s aanzienlijke vertragingen kunnen oplopen.De prijzen zouden tot 70 procent zijn gestegen, van 3,70 dollar tot 6,30 dollar per kilometer glasvezelkabel.

Grote techbedrijven zoals Google, Meta en Amazon zijn steeds bezig met het uitbouwen van hun datacentra, wat voor een grote vraag naar glasvezel zorgt. Met het uitbreken van de coronapandemie steeg de vraag naar deze datacentra aanzienlijk. De snelle nood aan glasvezel kan nu niet volledig worden ingelost.

Hoge prijs voor Europa

Deze eerste helft van het jaar zou de totale consumptie van glasvezel 8,1 procent gestegen zijn ten opzichte van de eerste helft van 2021. De prijs zou vooral in Europa en India het meest stijgen.

Een van de grote obstakels bij de productie van glasvezel zou een tekort aan helium zijn. Zowel in de Verenigde Staten als Rusland zouden de fabrieken hinder ondervinden bij het aanmaken. Ook de prijzen voor andere grondstoffen, waaronder silicone tetrachloride, zouden aanzienlijk zijn gestegen. De leveranciers zouden er wel alles aan doen om de productie zo snel mogelijk op te schalen. Of ook wij daar in België rechtstreeks hinder van zouden ondervinden, is onbekend. De kans lijkt ons echter klein dat ook bij ons er mogelijk tekorten opduiken.

businessglasvezel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals