Nieuws

Amerikaanse overheid stemt in met steun voor chipproductie

De Verenigde Staten keuren een nieuw steunpakket goed van 52 miljard dollar dat de binnenlandse productie van chips omhoog moet krikken.

Na lang getwijfel is de kogel eindelijk door de kerk. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden keurde vorige week nieuwe wetgeving goed. De maatregelen staan ook wel bekend als de Chips and Science Act. Deze zorgt voor financiële steunpakketten voor de binnenlandse halfgeleiderproductie. Dat meldde Reuters in een bericht. De subsidies hebben als doel het versterken van de chipproductie op Amerikaanse bodem. Hiermee willen de Verenigde Staten hun afhankelijkheid van buitenlandse producenten, met name China, verminderen.

Het totale steunpakket bestaat uit 280 miljard dollar. Zo’n 52 miljard daarvan wordt specifiek uitgerekend voor de chipindustrie. Daarnaast wordt er ook nog eens een 25 procent belastingkrediet van voorzien voor die industrie. Dit zou op 24 miljard dollar uitkomen. 10 miljard zou ook dienen voor het oprichten van 20 regionale technologiehubs. De rest van het geld zou gebruikt worden om wetenschappelijk onderzoek te stimuleren.

Grote steun

Het voorstel werd met 243 stemmen voor en 187 tegen goedgekeurd. Voor het grootste deel werd gesteund door de Amerikaanse Democraten (219) met een minderheid van 24 Republikeinen. Na de positieve stemming werd het voorstel meteen naar huidig president Joe Biden gestuurd. Er wordt verwacht dat hij dit deze week finaal ondertekent.

Het uitstel van de stemming met enkele maanden zorgde voor de nodige onzekerheid bij de huidige Amerikaanse halfgeleiderproducenten. Zo gaf Intel enkele weken geleden nog aan dat ze bij het uitblijven van een antwoord mogelijk genoodzaakt zouden worden om de bouw van hun nieuwe fabriek te verhuizen naar Europa. Deze plannen lijken dus hiermee afgewend. De vraag blijft of de Verenigde Staten, net als Europa, erin zullen slagen om hun productie voldoende op te krikken om iets van onafhankelijkheid te winnen van de Aziatische producenten. Zij zijn nu immers verantwoordelijk voor ongeveer 75 procent van de globale productie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business