Nieuws

Eerste modulaire gaminglaptop van Framework op komst

Framework Laptop 16
Volgens Framework-oprichter Nirav Patel kunnen klanten de modulaire gaminglaptop nog deze lente bestellen. De eerste leveringen moeten eind dit jaar plaatsvinden.

Patel onthulde tijdens een interview met Engadget onder meer de naam: de Framework Laptop 16. Dit maakt alvast duidelijk dat we te maken krijgen met een 16-inch gaminglaptop. Net als bij de OG Framework Laptop, kunnen klanten de laptop op smaak brengen met modules die onder andere extra poorten en opslag toevoegen.

Meer dan enkel modulaire opslag

Op de gaminglaptop blijft het echter niet bij zulke meer basale modules. Patel stelt dat Framework onder andere een modulaire gpu heeft ingebakken, en geeft aan dat klanten die in de toekomst dus zelf moeten kunnen vervangen. De oprichter benadrukt dat de gaminglaptop zo is opgebouwd dat er voldoende ruimte is voor huidige en toekomstige grafische modules. Mocht dat niet voldoende zijn, dan kan men straks eveneens de behuizing verwisselen voor een grotere variant, met meer ruimte voor koeling.

Patel stelt dat ook andere onderdelen van de behuizing gemakkelijk te vervangen zijn. Framework wil modules aanbieden voor het toetsenbord, trackpad en andere onderdelen die gebruikers op het toetsenborddeck willen terugzien. Intern moet dus zowel de gpu als het opslaggeheugen makkelijk te vervangen zijn. Framework zegt ook dat andere interne componenten modulair zijn, maar geeft daar vooralsnog geen voorbeelden bij. We kunnen ons voorstellen dat Framework ook werk maakt van een modulaire batterij.

Open voor derde partijen

Framework werkt zelf dus aan modules, maar hoopt tegelijk ook dat de ‘ontwikkelaarscommunity’ met de laptop aan de haal gaat. Patel zegt dat de benodigde (software-)tools hiervoor beschikbaar worden gesteld aan ontwikkelaars.

Hoeveel modules er uiteindelijk beschikbaar komen, hangt vermoedelijk toch wel af van het succes van de Framework Laptop 16. De oprichter zegt alvast vertrouwen te hebben in het project en stelt dat het bedrijf heeft geleerd van fouten die andere bedrijven – specifiek Dell – hebben gemaakt bij hun eerste stap in de modulaire markt. Bovendien heeft Framework met de eerste Laptop en de Chromebook die verleden jaar uitkwamen al ervaring kunnen opdoen met het modulaire concept, concludeert Patel.

Hoeveel de Framework Laptop 16 moet kosten laat de topman nog in het midden. Ook blijft op dit moment nog ongeweten welke processoren en GPU’s het bedrijf wil aanbieden op de gaminglaptop. Details over beschikbare configuraties moeten tegen het einde van de lente beschikbaar komen. De eerste gaminglaptops van het merk moeten daarna eind 2023 naar klanten worden opgestuurd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business