Zoveel kost Alienware’s 500 Hz-gamingmonitor

Dell Alienware AW2524H
Alienware lanceerde tijdens CES 2023 zijn eerste 500 Hz-gamingmonitor. Lang bleven de prijzen van de gamingmonitor onbekend: ditmaal is het Amerikaanse prijskaartje bekend.

Momenteel heb je slechts twee gamingmonitoren die de kaap van 500 Hz hebben bereikt: de ASUS ROG Swift Pro (PG248QP) en de Alienware AW2524H. ASUS heeft een nog net iets rapper scherm – die haalt een maximale beeldverversing van 540 Hz. Dell houdt het op 500 Hz met zijn gloednieuwe Alienware-monitor. Qua schermformaten zijn de monitoren wel gelijk aan elkaar, met elks een 24,5-inch diagonaal; ook de resolutie is met Full HD gelijk voor beide monitoren. Goedkoop zijn zulke 500 Hz-schermen niet. Omgerekend kost de AW2524H maar liefst 945 euro.

Alienware 500 Hz-gamingmonitor

Qua techniek verschillen de monitoren wel flink van elkaar. Alienware maakt gebruik van een Fast-IPS-paneel, terwijl ASUS een E-TN-scherm gebruikt. De Alienware heeft daarmee vermoedelijk veel betere kijkhoeken en een meer levendige en accurate kleurreproductie. Volgens Dell dekt de 500 Hz gamingmonitor 99 procent van de sRGB-kleurruimte. Het contrast van de monitor zou uitkomen op 1.000:1. Hoe dat in de praktijk uitpakt is dan weer niet bekend. Dit verschilt bij beeldschermen vaak zelfs per batch.

Op het vlak van helderheid zouden gamers ook niets te klagen hebben. De AW2524H verkreeg een DisplayHDR 400-certificaat en zou daarmee een piekhelderheid van 400 nits moeten halen. Tijdens het gamen draait het uiteraard niet alleen om helderheid: zeker tijdens fast-paced games wil je een monitor hebben die razendsnel reageert. Een zo laag mogelijke pixelverversing is daarom belangrijk. Alienware drukt dit uit in GtG-reactietijden, die op 0,5 ms uitkomen.

Aansluitingsmogelijkheden

Wil je de volste potentie van de monitor benutten? Dan moet je de monitor via Displayport 1.4 aansluiten. De beeldverversing komt dan uit op een stabiele 480 Hz. Om de beeldverversing van 500 Hz te halen moet je de monitor overklokken via het on-screen-menu. Via de HDMI 2.1-poorten op de AW2425H is de maximale beeldverversing beperkt tot 240 Hz; die beperking ligt aan het type HDMI-poort dat Dell gebruikt. Het gaat namelijk om een TMDS-variant, eigenlijk een rebrand van de HDMI 2.0-standaard.

Op de monitor vind je ook nog de volgende aansluitingsmogelijkheden:

  • 3,5mm audio-invoer
  • 3,5mm audio-uitvoer
  • Kensington-slot
  • Vier USB 3.2 Gen 1-poorten
  • Eén USB B-poort (datatransfer naar pc)

Beschikbaarheid in Europa

Dell kondigde de Alienware AW2524H tijdens CES 2023 aan voor de Amerikaanse markt. Of we de monitor ook in Europa gaan tegenkomen is daarmee zeker nog geen gegeven. Momenteel verkoopt Alienware helemaal geen 25-inch monitoren meer in België en Nederland. De kans is dus groot dat we op de komst van een 27-inch variant moeten wachten voordat we ook in onze contreien van de 500 Hz-techniek mogen genieten op een IPS-paneel.

Op de Amerikaanse markt moet de AW2524H zo’n 829,99 dollar kosten, omgerekend zo’n 945 euro inclusief belastingen (21 procent).

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business