Nieuws

Starlink-hardware kun je voortaan ook huren

Starlink
A SpaceX Starlink satellite internet receiver is seen installed on the roof of a home in a rural Canadian community. SpaceX's Starlink is the first satellite internet constellation to deliver service to rural communities in Canada and across the globe.
Het is voortaan geen vereiste meer om de satellieten en wifirouter van Starlink aan te schaffen. Voor 15 euro per maand kun je alle benodigde Starlink-hardware huren.

Starlink verlaagt hiermee de drempel om klant te worden van het satellietnetwerk. Voordien moest men hiervoor alle benodigde Starlink-hardware – een terminal voor op het dak én een wifirouter – bij het Amerikaanse bedrijf kopen voor 450 euro. Nu volgt dus de optie om deze hardware te huren bij de technologiegigant. Hiervoor rekent Starlink in België en Nederland maandelijks 15 euro. Deze kosten komen bovenop de abonnementstarieven voor de aansluiting op het satellietnetwerk.

Voorwaarde is wel dat je een thuisabonnement van Starlink afneemt. Hiervoor rekent het bedrijf 85 euro per maand, waardoor de maandelijkse kost alvast op 100 euro uitkomt. Ook rekent Starlink een eenmalige activatiekost van 50 euro voor nieuwe ‘aansluitingen’. Voorlopig kun je enkel maandelijks opzegbare abonnementen afsluiten. In tegenstelling tot bij reguliere providers kun je dus niet kiezen uit een specifieke internetsnelheid.

Val je niet onder de noemer ‘thuisabonnement’, dan kun je zulke hardware niet huren. Starlink zegt dat Business, Mobile en Maritime-klanten de satelliet en wifirouter nog steeds moeten aanschaffen. Wel is de kost van de hardware wat gedaald. Voordien kostte de kit nog 450 euro, maar op de website van het bedrijf is dezelfde hardware beschikbaar aan 300 euro.

Tegenstanders van Starlink

Het abonnementsmodel van Starlink lijkt alvast op dat van reguliere providers. Daar moet je vaak ook je apparatuur huren, of zitten de kosten daarvan inbegrepen bij het abonnement.

Tegenstanders van Starlink hopen er alvast op dat satellietnetwerken niet meteen gewoongoed worden. Eind januari raakte bekend dat de satellieten van het Amerikaanse bedrijf mogelijk het weerbericht saboteren. De apparatuur doet meetapparatuur van weersatellieten namelijk denken dat er veel waterdamp in de lucht zit.

Meteorologen vrezen er intussen voor dat ze de locaties van Starlink-satellieten moeten uitsluiten van weersmetingen. Een probleem dat alsmaar toeneemt. Starlink zegt inmiddels zo’n 4.000 actieve satellieten in de ruimte te hebben, en wil dit aantal de komende jaren enkel uitbreiden. Hiermee wil het bedrijf alsmaar meer gebieden voorzien van satelliet-toegang. Dit netwerk biedt het niet alleen aan voor consumenten, maar stelde het ook al beschikbaar aan de Oekraïense regering.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business