Nieuws

Google beperkte onaangekondigd opslag in Google Drive, draait beslissing terug

Google Drive
Onaangekondigd lijkt Google een beperking ingevoerd te hebben op het aantal items dat je in Google Drive kan opslaan.

Update (4 april 2023, 7:23):

Via Twitter liet het Google Drive-team inmiddels weten dat de verandering die in dit artikel beschreven wordt, wordt teruggedraaid. In de mededeling zegt het bedrijf de limiet ingevoerd te hebben om de stabiliteit van Google Drive te waarborgen. Google bekijkt nu andere manieren om een soepele dienstverlening te blijven kunnen aanbieden. Het ziet er naar uit dat situaties als deze in de toekomst vermeden zullen worden: “als we veranderingen moeten maken, zullen we deze op voorhand met de gebruiker communiceren”.


Origineel bericht (30 maart 2023, 15:23):

Cloudopslag is een aantrekkelijk alternatief voor lokale opslag. De cloud stelt gebruikers in staat om bestanden overal te raadplegen en maakt het bovendien gemakkelijk om bestanden online te delen. Een van de bekendste en meest gebruikte clouddiensten is Google Drive. Een Redditgebruiker botste daar onlangs op een bijzondere beperking.

Blijkbaar zit er in Google Drive een limiet op hoeveel je mag opslaan. Op zich is dat niet verwonderlijk: elke clouddienst limiteert het aantal gigabytes dat je gratis of tegen betaling in gebruik mag nemen. Redditgebruiker u/ra13 zat nog niet tegen die limiet aan, maar kon toch geen bestanden meer opladen. Wat blijkt? Er zit een limiet op het aantal items dat je in je Google Drive kan hebben zitten. Die limiet is vastgesteld op 5 miljoen bestanden en mappen per gebruiker en lijkt midden februari ingevoerd te zijn. De limiet geldt altijd, dus ook als je in principe nog ruimte hebt om zaken op te slaan.

Zonder aankondiging

Google communiceerde nooit over de beperking, maar voerde ze op een bepaald moment toch in. 11 jaar na de lancering van de cloudopslag beginnen gebruikers tegen die limiet aan te schurken, waardoor ze op problemen botsen. u/rai13 bleek maar liefst 7 miljoen verschillende items bij Google op te slaan. Ver boven de limiet van 5 miljoen dus. Een woordvoerder van Google bevestigde aan CNET dat er inderdaad een beperking van 5 miljoen items is gekomen, dit om “de sterke prestaties en betrouwbaarheid te kunnen blijven garanderen”.

Dat Google zonder voorgaande communicatie een beperking invoert voor cloudopslag lijkt die betrouwbaarheid alvast een flinke knauw te geven. De woordvoerder van Google merkt op dat de verandering maar een klein aantal gebruikers treft. Om weer op een normale manier van Google Drive gebruik te kunnen maken dien je een aantal mappen en bestanden te verwijderen – zo lang dat geen twee miljoen verschillende bestanden zijn valt het dus goed mee.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business