Deze iPhones krijgen geen iOS 17

iOS 17
Tezamen met de iPhone 15 (Pro) maken we dit jaar kennis met iOS 17. Volgens ingewijden komt iOS 17 onder andere niet naar de iPhone X.

Apple ondersteunt zijn toestellen meestal vier of vijf jaar lang met software-updates. Nadien zijn iPhones en iPads niet verzekerd van nieuwe iOS en iPadOS-versies of beveiligingspatches. Voor de iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus en 9,7 en 12,9-inch iPad Pro (Gen 1) en vijfde generatie iPad lijkt die updatetermijn dit jaar te verstrijken. Via een bekende geruchtenmaker komen we te weten dat iOS 17 en iPadOS 17 niet naar bovengenoemde toestellen komt.

‘A11 Bionic en ouder’

Het zou daarmee in elk geval gaan om alle iPhones en iPads die draaien op een A11 Bionic-chip of ouder. Voor de zesde generatie iPad en tweede generatie iPad Pro die respectievelijk gebruikmaken van een A10- en A10X Bionic-chipset, lijkt Apple nog wel een uitzondering te maken. De genoemde toestellen werden tussen 2015 en 2017 uitgebracht en kregen daarmee dus bovengemiddeld lang software-ondersteuning, zelfs voor Apple-begrippen.

Een mogelijke reden voor het stopzetten van de ondersteunen is een bekend beveiligingsprobleem. iPhones en iPads met A5- tot A11 Bionic-chipsets zijn namelijk vatbaar voor de Bootrom-bug. Nu de ondersteuning mogelijk wordt stopgezet voor een deel van de apparaten heeft dit één voordeel: de bug maakt namelijk jailbreaking mogelijk. Met dit proces kunnen gebruikers onderdelen van het iOS-besturingssysteem aanpassen.

Aankondiging tijdens WWDC

Verwacht wordt dat we tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC het een en ander te weten komen over de updatebeperkingen. Het WWDC 2023 Keynote-evenement vindt plaats op 5 juni.

Als gebruiker moet je dan nog wel tot het iPhone-event in september wachten om iOS 17 en iPadOS 17 zelf uit te proberen. Apple stelt toekomstige iOS bètaversies namelijk alleen beschikbaar voor ontwikkelaarsprofielen. Zo’n profiel kun je enkel bemachtigen door een ontwikkelaarsaccount aan te maken en daar 99 dollar per jaar voor neer te tikken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business