Nieuws

Apple herstelt zero-daylekken in macOS, iOS en iPadOS

Apple-apparaten update
Flat Lay of different apple products on a dark grey background.
Afgelopen weekend bracht Apple enkele veiligheidsupdates naar iPhones, iPads en Macs. De updates dichten enkele actief misbruikte lekken.

Apple bracht afgelopen weekend enkele veiligheidsupdates uit die lekken op Macs, iPhones en iPads dichten. Volgens Apple zelf zijn er aanwijzingen die aannemelijk maken dat de lekken actief uitgebuit werden. Om jezelf te beveiligen kan je je Apple-toestel bijwerken naar de meest recente softwareversie.

De Mac-fabrikant deelt meteen mee wat de aard van het veiligheidslek is. Voor CVE-2023-28206 gaat het om een probleem in ‘IOSurfaceAccelarator’ voor zowel nieuwe als oude versies van macOS. Daar zou een probleem met machtingen hackers in staat stellen om code te draaien op kernelniveau. Datzelfde probleem deed zich voor in nieuwe iOS-versies. Het IOSurfaceAcceleratorprobleem zou met een update naar iOS of iPadOS 16.4.1 echter volledig opgelost zijn.

Daarnaast verhelp je met die update een kwetsbaarheid in WebKit. Door de kwetsbaarheid zou bepaalde webcontent ertoe kunnen leiden dat kwaadaardige code gedraaid wordt op het systeem. Het veiligheidslek kreeg kenmerk CVE-2023-28205. Beide lekken werden ontdekt door Clément Lecigne van Google’s Threat Analysis Group en Donncha Ó Cearbhaill van het Amnesty International Security Lab.

Meerdere apparaten

De veiligheidslekken zijn ‘zero-days’, wat inhoudt dat de lekken voor Apple nog ongekend waren. De lekken zijn, met andere woorden, al langer aanwezig. Daardoor moeten heel wat apparaten beveiligd worden. Apple stuurt niet alleen een veiligheidsupdate naar de meest nieuwe iPhones en iPads, maar ook naar oudere modellen.

Uitgelicht artikel storing weer Apple Tijdlang geen weerbericht en trage iMessages door storing bij Apple

Apparaten die inmiddels al een update kregen zijn:

  • iPhone 6s
  • iPhone 7
  • iPhone SE (1e generatie)
  • iPad Air 2
  • iPad mini (4de generatie)
  • iPod touch (7de generatie)
  • Mac-computers met Monterey of Big Sur

Veiligheidsrisico’s kun je verminderen door je systeem bij te werken. Op een iPhone of iPad kan dat door de instellingen te openen en naar ‘Algemeen’ te navigeren. Daarna kies je voor ‘software-update’. Op je Mac klik je linksboven op het Apple-logo. Door klik je op ‘systeemvoorkeuren’. Daarna kan je de software-update installeren via de upgrade-knop in het venster.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business