Nieuws

Google Assistant-schermen van Lenovo verliezen ondersteuning

Lenovo Smart Display
Google stopt per direct de ondersteuning van slimme Assistant-schermen van Lenovo, JBL en LG. De schermen draaiden op het verouderde Android Things OS.

Concreet gaat het om de Lenovo Smart Displays 7, 8 en 10, JBL’s Link View en de LG Xboom AI ThinQ WK9 die per direct software-ondersteuning verliezen. De apparaten concurreerden met de Nest Hub van Google en boden daarmee dus toegang tot Googles slimme assistent. Ook kan men de schermen gebruiken voor videogesprekken: de genoemde slimme schermen kregen elk een webcam mee. Die functies, inclusief de Assistant, blijven volgens Google wel gewoon werken.

Het uitblijven van updates kan wel leiden tot ‘slechtere videogesprekken- en vergaderingen’, schrijft de zoekgigant op zijn supportpagina. Garanties over het blijven werken van functies doet het niet en het is bovenal maar de vraag of het aangeraden is de schermen te blijven gebruiken. Bugs in Android Things, het besturingssysteem van de slimme schermen, worden namelijk niet meer opgelost.

Uitgelicht artikel Google-apparaten krijgen Matter Nu ook Matter voor Android en Nest-apparatuur

Overigens zat het einde van de software-ondersteuning er al een tijdje aan te komen. Eind 2020 liet het bedrijf weten te stoppen met Android Things. Het laatste slimme scherm met Android Things, de Lenovo Smart Display 7”, verscheen in 2019. Vier jaar later zit het leven van die schermen er dus op: Google focust zich intussen op andere IoT-besturingssystemen, waaronder Fuchsia OS. Dat draait op alle Nest en Google Hub-apparaten.

Lenovo Smart Clock

Niet alle slimme schermen worden echter getroffen. Lenovo’s Smart Clock, Smart Clock 2 en Smart Clock Essential blijven ondersteuning ontvangen. Die schermen draaien namelijk niet op Android Things en worden door Lenovo zelf ondersteund. Zoals gezegd draaien ook Googles eigen Nest en Home Hub’s op een ander OS: heb je zo’n scherm in huis staan? Geen zorgen, ook voor jou geldt dat de software-ondersteuning aanhoudt.

Of Lenovo, JBL of LG een strategie in petto hebben voor de slimme schermen die vanaf heden geen ondersteuning meer ontvangen van Google, is onbekend.

googlegoogle assistantjbllenovolgsmarthome

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals