Nieuws

Twitter start werken aan eigen ChatGPT-concurrent

Twitter
© iStock / Sundry Photography
Twitter is begonnen aan de eerste werkzaamheden voor een eigen Large Language Model (LLM). Het bedrijf zou alvast zo'n tienduizend Nvidia-gpu's hebben aangeschaft.

In de AI-wereld is Twitter-ceo Elon Musk geen onbekende. De miljardair was tot 2018 bestuurslid van het inmiddels geroemde OpenAI. Tesla staat daarnaast bekend om zijn AI-toepassingen voor het verleggen van grenzen op het vlak van autonoom rijden. De autofabrikant gebruikt AI daarbij om de Autopilot- en Full Self Driving-modellen nieuwe verkeerssituaties aan te leren. Bronnen bevestigen tegenover Business Insider dat Twitter nu ook het AI-traject is ingestapt.

Vermoedelijk gaat het om de ontwikkeling van een zogenaamd Large Language Model (LLM) als GPT. Zo’n taalmodel kan gebruikt worden om interacties van gebruikers anders te interpreteren. Daarmee kan het sociale medium zijn zoekfunctie en getoonde advertenties verbeteren. Musk heeft nog geen officiële uitspraken gedaan over het doel van het te ontwikkelen taalmodel.

Voor de ontwikkeling deed Twitter een serieuze duit in het zakje. Het plaatste een order van 10.000 GPU’s bij Nvidia. Gezien zulke grafische AI-processoren bij Nvidia zo’n 10.000 dollar per stuk kosten, gaat het mogelijk om een investering van enkele tientallen miljoenen euro’s.

Scepticisme overheerst

Musk heeft geen van de genoemde details bevestigd. Daarmee blijft het koffiedik kijken of Twitter werkelijk zijn eigen LLM gaat ontwikkelen én welke investeringen daar tegenover staan.

Eerder liet de miljardair zich in een open brief over de toekomst van AI-initiatieven nog negatief uit over AI-applicaties. Musk was één van de ruim 1.100 initiatiefnemers die pleitten voor een tijdelijke rem op de ontwikkeling van zulke toepassingen. Volgens hen zou de ontwikkeling van onder meer ChatGPT sneller verlopen dan mogelijk gewenst en is er ruimte nodig voor wetgevers om dit ontwikkelproces bij te benen.

Uitgelicht artikel ChatGPT Store Tech-experts: “Druk op pauzeknop voor ontwikkeling van AI”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business