Nieuws

Printscreentoets in Windows 11 werkt voortaan anders

windows 11 22H2
Microsoft is gestart met de uitrol van een nieuwe Windows 11-bètaversie. Daarin opent Windows het Knipprogramma als de printscreentoets wordt ingedrukt.

Microsoft rolt de aangepaste werking van de printscreentoets uit met Windows-versie KB5025310. In eerste instantie krijgen enkel bètagebruikers toegang tot de wijziging. Onderhuids betekent het niets meer dan een aangepaste verwijzing van de knop. Screenshots worden voortaan niet meer opgeslagen in het klembord, maar juist automatisch geopend in het vernieuwde Knipprogramma. Daarvanuit kan de screenshot direct worden bewerkt of opgeslagen.

Gebruikers kunnen de aanpassing wel terugdraaien via de toegankelijkheidsinstellingen. Zo kun je er dus voor zorgen dat screenshots alsnog in het klembord worden opgeslagen. Bovendien heeft het programma de voorbije weken nogal wat reputatieschade opgelopen. Door een bug in de software – die eveneens aanwezig was op Pixel-toestellen – kon informatie die verwijderd was uit screenshots met specifieke software worden teruggehaald.

Sneller instellingen zoeken

Microsoft belooft verder dat zoeken in het instellingen-menu ‘sneller moet verlopen’. Ook maakt de softwaregigant bekend dat het aantal tabbladen waartussen gewisseld kan worden met alt-tab naar twintig is verhoogd. De limiet heeft te maken met mogelijke prestatieproblemen in Windows 11. Dit aantal kan wel via de toegankelijkheidsinstellingen worden bijgewerkt.

Uitgelicht artikel Windows 10 22H2 update Ondersteuning voor Windows 10 21H2 ten einde

Gebruikers in het bètakanaal moeten zich wel afvragen of ze de update willen installeren. Microsoft schrijft dat de toetsencombinatie om ‘Meer opties’ te tonen bij bestanden in de verkenner via Shift + rechtermuisknop namelijk niet werkt. Dit menu blijft wel toegankelijk via de rechtermuisknop, door daarna op ‘Meer opties weergeven’ te klikken.

Uitrol naar bètakanaal Windows 11

Wanneer gebruikers op het stabiele kanaal de aangepaste printscreentoets krijgen, is niet bekend. Eerst rolt Microsoft de optie uit naar het bètakanaal. In dit kanaal worden functies getest die op een relatief korte termijn voor reguliere gebruikers beschikbaar komen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business