Nieuws

Philips lanceert monitor waar e-inktdisplay aan vastzit

Beeld: © Philips
E-readers zijn aangenaam om langere tijd op te lezen. Philips lanceert nu een monitor met zo'n e-readerscherm aan vast.

Langere tijd informatie van een scherm aflezen, voor je ogen is het vaak niet de beste bezigheid. Om die reden maken e-readers vaak gebruik van zogenaamde e-inktdisplays, die vele malen zachter zijn voor de ogen. Tot nu toe bleef de e-inktrevolutie voor computermonitoren grotendeels uit, met slechts een monitor hier en daar. Philips’ nieuwe monitor, de 24B1D5600, integreert zo’n display naast een regulier scherm.

De reden dat e-inktschermen zoveel beter zijn voor je ogen, valt niet ver te zoeken. Traditionele monitors stoten voortdurend licht uit, waardoor je zaken op het scherm te zien krijgt. E-inktschermen zijn echter afhankelijk van externe lichtbronnen. Is er geen licht? Dan valt er ook niets te zien op het scherm. Op die manier lijkt de fysica achter het inktscherm meer op die van een traditioneel blad papier dan die van een beeldscherm.

Een inktdisplay heeft tal van andere manieren waarop het zachter is voor de ogen. Zo kan een mat oppervlak het licht helpen verzachten, waardoor je ogen minder snel vermoeid geraken. Ook het vervelende flikkeren, dat monitors weleens durven vertonen, gebeurt niet op inktschermen.

Beter voor de ogen, maar dat is het ook

Waarom de hele wereld geen inktschermen gebruikt? De schermen hebben een vrij lage verversingssnelheid, waardoor het niet bepaald een pretje is om naar bewegende beelden te kijken. Bovendien zorgt de manier waarop de schermen werken ervoor dat er niet echt kleur getoond kan worden. Wie dus meer doet dan platte tekst lezen verkiest doorgaans dan ook een oled- of lcd-scherm.  

Beeld: © Philips

Een nieuwe (dubbele) monitor van Philips haalt die keuze van tafel: waarom niet allebei? De monitor heeft eerst en vooral een 23,8-inch LCD-scherm met een resolutie van 2,560 x 1,440 pixels en een verversingssnelheid van 75 Hz. Moet je lange teksten lezen? Dan kan je deze op het e-inktscherm plaatsen. Dit display heeft een resolutie van 1,200 x 1,600 pixels, waardoor de pixeldichtheid voor het 13,3-inch grote display op 150 PPI komt te liggen. De monitoren hangen bij aankoop aan dezelfde stand vast, maar hebben wel elks hun eigen beeld-ingang en stroomtoevoer nodig.

Uitgelicht artikel Amazon Kindle 2022 Amazon Kindle 2022 review: dé instap e-reader voor 2023

In China kost de Philips 24B1D5600 zo’n 775 omgerekende euro’s. In het Westen is de dubbele monitor vooralsnog niet beschikbaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business