Nieuws

Google Chrome detecteert spelfouten in URL 

Google Chrome
© Google
Wie met Google Chrome surft, krijgt straks meer assistentie van de browser. Zo zal die spelfouten in URL's herkennen en verbetersuggesties doen.

Het is de opvallendste toevoeging aan Chrome en een onderdeel van een grotere toegankelijkheidsupdate van Google. Die mikt in de eerste plaats op gebruikers met dyslexie of mensen die een nieuwe taal aan het leren zijn en dus nog makkelijk fouten maken. De update komt eerst naar de desktop-versie van Chrome en krijgt de komende maanden een mobiele release.

De nieuwe detector voor spelfouten in URL’s is er niet zomaar voor de handigheid. Soms houdt het ook een veiligheidsrisico in wanneer je de URL verkeerd spelt en op een totaal andere website terechtkomt. Scammers rekenen daar zelfs op. Zogenaamde ‘typosquatters’ registreren domeinnamen die maar enkele tekens verschillen van populaire websites, om zo toch wat internetverkeer af te snoepen. De nieuwe update in Chrome moet dat voor een stuk helpen voorkomen.

Meer toegankelijkheid in Chrome 

Daarnaast is er een uitbreiding van het rolstoelicoontje. Dat maakte in 2020 zijn opwachting in Google Maps en zal straks voor iedereen zichtbaar zijn. Mensen met een fysieke beperking kunnen zo nog sneller zien welke plekken goed toegankelijk zijn voor hen. Voorheen moest je je eerst aanmelden voor de ‘Toegankelijke Plaatsen’-feature, maar dat hoeft straks niet meer.

Verder maakt Google de functie voor live-ondertiteling tijdens gesprekken breder beschikbaar. Begin vorig jaar introduceerde de Google Pixel 6 die feature. Zo werd het mogelijk om je gesprekspartner te antwoorden via tekstberichten, als het lastig is om te spreken. Die boodschappen worden dan voorgelezen aan je contactpersoon. De meeste Android-telefoons met Android 12 of nieuwer, zullen de functie ondersteunen.

Tot slot reikt Google de hand aan blinden en slechtzienden. De zoekreus geeft hun meer context rond de beelden die ze online terugvinden. De Lookout-app wordt versterkt met een AI-onderdeel, dat ‘image question and answer’ heet. Die feature zal in eerste instantie voor een beperkt aantal mensen beschikbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business