Nieuws

Samsung toont oledscherm met ingebouwde hartslagmeter

Samsung gebouw
© Unsplash / Bakak Habibi
Samsung ontwikkelde een beeldscherm waarin lichtsensoren ingebouwd zitten. Daar is heel wat mee mogelijk.

Een primeur voor Samsung: het Zuid-Koreaanse technologiemerk is er als eerste in geslaagd om een oledscherm te ontwikkelen, waarin meteen een vingerafdrukscanner en een hartslagmeter in verwerkt zit. Samsung benoemt het paneeltype als ‘Sensor OLED’ en toont de technologie tijdens de SID Display Week 2023 in Los Angeles.

Samsung Display, de beeldschermtak van het bedrijf, is de eerste ter wereld die een dergelijk display weet te ontwikkelen. De technologie is interessant omdat ze heel wat plaatsbesparing mogelijk maakt. Het paneel heeft organische lichtgevoelige fotodiodes in zich zitten. Die sensor kan de vingerafdrukscanner van vandaag gewoon vervangen. Er verdwijnt dus als het ware een onderdeel, waardoor er meer plek in de telefoon overblijft dan voorheen.

Sterker nog: de vingerafdruktechnologie zit bij de Sensor OLED over het hele scherm verspreid. De lichtgevoelige fotodiodes concentreren zich niet maar op één plek, maar zitten in élke pixel die het scherm telt. Je hoeft dus niet langer je vinger op die ene specifieke plek te houden om alles te ontgrendelen. Met Sensor OLED kan het over het hele scherm.

© Samsung

De lichtgevoelige technologie kan echter meer dan alleen vingerafdrukken scannen. Met het licht kan ook je hartslag gemeten worden. Omdat de sensor zodanig accuraat is, is het ook mogelijk om metingen te maken met twee vingers tegelijk en je bloeddruk te berekenen. Stress? Ook dat zouden de diodes in Samsungs nieuwe oledscherm kunnen oppikken. Volgens woordvoerders van Samsung zijn de gezondheidsgegevens uit de app bovendien betrouwbaarder dan die van de wearables van vandaag.  

Uitgelicht artikel hartritmestoornis Galaxy Watch geeft binnenkort melding bij hartritmestoornis

Volgens Samsung zou het dan ook niet lang kunnen duren voor de nieuwe beeldschermtechnologie in high-end smartphones verwerkt zit.

Andere schermtechnologieën

Het blijft echter niet bij de Sensor OLED. Op de beeldschermenweek in Los Angeles toont Samsung ook een oprolbaar scherm. Dat scherm is in staat om te ontrollen tot het maar liefst vijf keer z’n eigen lengte is. Het beeldscherm heet ‘Rollable Flex’ en kan zich van 49 mm tot 254.4 mm ontrollen. Dat komt neer op een hele kleine telefoon in je broekzak die zich een flink eind kan ontvouwen.

© Samsung

Last but not least toonde Samsung tijdens de SID-week ook een scherm dat in twee richtingen kan buigen: de Flex In&Out.

Uitgelicht artikel Samsung gebouw LG levert straks OLED-panelen aan Samsung?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business