Nieuws

Nieuwe functies voor Windows 11

windows 11 22h2 systeemherstel
Microsoft brengt vandaag een grote update uit voor Windows, met heel wat nieuwe functies. Hier lees je wat er nieuw is.

Microsoft bracht het nieuws naar buiten tijdens de ontwikkelaarsconferentie ‘Build’: vanaf 24 mei is Moment 3 te downloaden. Moment 3 is een Feature Update voor Windows 11, waardoor er heel wat nieuws bij komt kijken.

Copiloot

Een van die nieuwigheden is ‘Copilot’, een AI-systeem dat met de nieuwste update in Windows terechtkomt. De assistent kan opgeroepen worden vanuit een nieuw pictogram in de taakbalk en zal dan, net zoals Bing Chat, in een zijbalk langs rechts verschijnen.

Qua funties lopen de kersverse copiloot en Bing ongeveer gelijk. Copilot maakt dan ook gebruik van dezelfde code en hetzelfde taalmodel als Bing Chat. Toch zijn de functies ook niet helemaal gelijk: dankzij een aantal plug-ins kan de copiloot namelijk ook overweg met enkele Windows-functies zoals het openen van programma’s. Je kan de copiloot bijvoorbeeld ook vragen om een .pdf- of ander tekstbestand samen te vatten of te herschrijven.

De copiloot zit echter niet meteen in de Windows-update verwerkt: pas in juni zou die beschikbaar worden.

Veiligheid

Naast AI zet de Feature Update zeer sterk in op veiligheid en privacy. Eén van de nieuwe features houdt in dat je een pc kan laten vergrendelen als je er zelf niet bij bent. Hiervoor baseert Windows zich op gegevens uit aanwezigheidssensoren. Data die met die sensoren verzameld wordt hoef je ook niet meer door te sturen naar Microsoft: die kan nu gewoon op je eigen apparaat blijven staan.

Privacy en veiligheid: ze komen allebei samen bij VPN-netwerken. Met Moment 3 wordt het vooral duidelijk wanneer je op zo’n beveiligde VPN-verbinding zit. Toonde het besturingssysteem vroeger altijd een wifipictogram, dan komt daar nu een slotje bij te staan wanneer de verbinding beveiligd is.

De focus op veiligheid komt ook terug in de ondersteuning voor Pluton-chips, die met de nieuwe update naar het OS komt. Pluton is een uitbreiding op het Trusted Platform Module (TPM). De chips zijn geïntegreerd in de CPU en zorgen ervoor dat gevoelige informatie, zoals wachtwoorden, op een veilige manier opgeslagen kunnen worden.

Andere functies

Vanaf juni zou er ook een pictogram, verwijzend naar je Microsoft-account, in het startmenu moeten verschijnen. Dat moet je op de hoogte houden van wat er met dat account aan de hand is. Moet je een wachtwoord veranderen om het te beveiligen? Dan zal je daarvoor een melding zien staan.

Uitgelicht artikel Taakbalk Microsoft wil meer reclame toevoegen in Windows 11

Microsoft voegt ook ondersteuning toe voor Bluetooth Low Energy. Daardoor kunnen sommige draadloze oortjes met hoge kwaliteit muziek spelen, zonder te veel batterij te verbruiken. Wel moeten je oortjes het Low Energy-bluetoothprotocol ondersteunen. Is dat niet het geval, dan zal je van de verandering weinig merken. Controleer de handleiding van je oortjes indien je wil weten of Bluetooth Low Energy Audio ondersteund wordt.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business