Nieuws

Twitter wil waarschuwen voor valse en bewerkte beelden

Twitter
© Unsplash / Joshua Hoehne
Twitter geeft gebruikers al een tijdje de mogelijkheid om opmerkingen bij Tweets te plaatsen. Nu breidt het dat systeem verder uit.

Met ‘Community Notes’ kunnen twitteraars al een tijd opmerkingen plaatsen bij Tweets. De functie werd in 2021 in het leven geroepen. Zie je ergens een tweet staan waarin voornamelijk onzin wordt verkocht? Met de Community Notes-functie kun je een opmerking bij de tweet plaatsen. Eenmaal genoeg gebruikers zo’n notitie hebben aangemaakt, komt er een waarschuwing voor alle gebruikers zichtbaar onder de tweet te staan.

Uitgelicht artikel twitter Twitter laat je weten wanneer je fake news deelt

Nadat Elon Musk de leiding van de microbloggingsite overnam, ontsloeg hij heel wat contentmoderators. Daarom kregen Community Notes in 2023 heel wat meer gewicht: voortaan zou het modereren van de site voornamelijk door gebruikers gedaan worden. Post je een tweet met misleidende informatie? Dan krijg je sindsdien ook een melding wanneer er een waarschuwing onder je bericht verschijnt. Het mechanisme moet gebruikers vooral aansporen om geen misleiden tweets te plaatsen.

Nu ook voor afbeeldingen

Sinds vandaag is het ook mogelijk om zulke Community Notes bij afbeeldingen te plaatsen. Zie je een misleidende afbeelding? Dan kan je er een notitie bij plaatsen. Eenmaal genoeg Twitter-gebruikers hebben aangegeven dat een opmerking nuttig is, zal ze altijd onder de afbeelding verschijnen.

Ook wanneer een afbeelding opnieuw geüpload wordt, zullen de Community Notes eraan vast blijven hangen. Het algoritme voor beeldherkenning is echter niet supergeavanceerd: de afbeelding moet nagenoeg identiek zijn, anders herkent Twitter ze namelijk niet. Pas je dus iets aan of bewerk je de foto licht? Dan komt er geen Community Note bij te staan. Er wordt aan dit systeem gewerkt om het te verbeteren, zodat ook bewerkte beelden van de juiste melding voorzien worden.

Community Notes bij afbeeldingen zijn een welgekomen toevoeging. Met de introductie van AI-systemen die met beeldmateriaal aan de slag gaan – denk aan systemen als DALL-E, Midjourney en Stable Diffusion – is het makkelijker geworden om vals beeldmateriaal te creëren. Nu Twitter een waarschuwing laat plaatsen bij zulke beelden worden ze iets makkelijker te herkennen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business