Nieuws

Microsoft vervangt Cortana door slimmere tools 

cortana
© Microsoft
Cortana lijkt nu definitief dood en begraven. Microsoft raadt Windows-gebruikers aan om over te schakelen op Bing Chat en andere tools.

Op 31 maart 2021 stopte Microsoft al met de ondersteuning van Cortana-apps voor iOS en Android. Ze verdwenen toen uit die appstores. Via Windows Central laat Microsoft het volgende weten: “We gaan een aantal veranderingen doorvoeren in Windows die gevolgen zullen hebben voor gebruikers van de Cortana-app. Vanaf eind 2023 zullen we Cortana niet meer ondersteunen als losstaande app in Windows”, klinkt het.

Cortana ingehaald door ChatGPT 

De ontwikkeling van de virtuele (stem)assistent startte in 2009. Voor de naam haalde Microsoft inspiratie bij de Halo-games. Daarin geeft de kunstmatige intelligentie Cortana (de stem van actrice Jen Taylor) het hoofdpersonage Master Chief wijze raad. De stemassistente verscheen in 2014 als upgrade voor Windows 10. Het eenvoudigere hulpprogramma lijkt nu te worden ingehaald door slimmere applicaties zoals Bing Chat, die gebruikmaken van ChatGPT. Stemtoegang voor Windows 11, Microsoft 365 Copilot en Windows Copilot zullen de meeste functionaliteiten die Cortana biedt overnemen.

Copilot als vervanger 

Bovendien introduceerde Microsoft onlangs zijn 365 Copilot-tool waar gebruikers content mee kunnen genereren in Office-apps via tekstprompts. Eind mei liet Microsoft nog weten dat het kunstmatige intelligentie verregaand wil integreren in Windows 11 door een Copilot-tool te voorzien in de zijbalk. Gebruikers kunnen via die weg vragen om taken uit te voeren, zoals het wijzigen van de achtergrond of het samenvatten van documenten, zonder dat ze daarvoor bepaalde programma’s moeten opstarten.

Het lijkt er dus op dat Cortana niet meteen gemist zal worden. Copilot zal later deze maand als preview beschikbaar zijn. Toch wordt Cortana niet helemaal ten grave gedragen. Zo zal ze beschikbaar blijven in de mobiele apps van Outlook en Teams.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business