Nieuws

IBM bouwt eerste Europese kwantumdatacenter in Duitse Ehningen

quantum
© iStock / vchal
Tegen 2024 moet in het Duitse Ehningen het eerste quantumdatacenter van Europa operatief zijn. Dat maakt IBM bekend.

Voor IBM is het al het tweede, maar voor Europa is het wel een primeur: IBM maakt zijn plannen bekend om in Duitsland aan een kwantumdatacenter te bouwen. Het datacenter is specifiek voor de Europese markt en houdt Europese privacyregels in het achterhoofd. Zo blijft alle data binnen de grenzen van de Europese Unie. Op die manier wil IBM vooral de drempel voor kwantumcomputing in Europa naar beneden halen. Het datacenter wordt tevens de zetel van IBM Quantum in Europa.

Tegen 2024 zou het datacenter helemaal operationeel moeten zijn. Er zouden dan meerdere kwantumsystemen van IBM beschikbaar moeten zijn, allemaal met processors waarop meer dan 100 qubits beschikbaar zijn om mee aan de slag te gaan. Die rekenkracht moet het mogelijk maken voor onderzoekers om ontdekkingen te doen in de fysica, computerwetenschap en materiële wetenschap. De bedoeling van het datacenter is meteen om toegangelijk te zijn voor onderzoekers over heel Europa, waardoor over het hele continent toegang moet zijn tot kwantumcomputing.

Waarom IBM kiest voor Ehningen? Een van de voornaamste redenen is het feit dat daar vandaag ook al een kwantumcomputer staat, maar die word exclusief voor onderzoek gebruikt. Bovendien ligt Ehning dicht bij de cloudregio ‘Frankfurt’, wat de positionering van het datacenter nog interessanter maakt.

Kwantumcomputing vandaag

Vandaag de dag wordt kwantumcomputing over de cloud al ingezet door meer dan 60 Europese organisaties. Daaronder bevinden zich namen als Bosch, Universitiät der Bundeswehr, Crédit Mutuel Alliance Fédérale, Deutsches Elektronen-Synchrotron, E.ON, het Europees Centrum voor Nucleaire Research (CERN), Poznan Supercomputing en T-Systems.

Een Europese regio in de kwantumcloud is een belangrijke stap voor kwantumcomputing in Europa. Dat heeft op dit moment al heel wat voeten in de aarde: in 100 verschillende lessenreeksen op Europese universiteiten wordt kwantum onderwezen met IBM’s Qiskit-software. Het datacenter in Europa moet ervoor zorgen dat die interesse en nood aan kwantumcomputing ondersteund wordt door de nodige infrastructuur.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business