Nieuws

Laden aan 240W via USB-C wordt binnenkort mogelijk 

240W
© iStock
USB-C lijkt klaar voor 240W power delivery (PD). Dat zegt Framework, dat zijn Laptop 16 in een eerste fase zal voorzien van een 180W-lader voor USB-C.

Nirav Patel, CEO van laptopfabrikant Framework, zegt aan The Verge dat het niet lang meer zal duren voordat usb-c-poorten in laptops energie tot 240W kunnen leveren. Dat zou dus genoeg zijn om ook de krachtigste gaminglaptops van stroom te voorzien. Vorig jaar was er al een doorbraak in de technologie, maar de MacBook Pro, bijvoorbeeld, strandde op 140 watt per poort. 

Framework, bekend van zijn modulaire laptops, kondigt nu aan dat het zijn Laptop 16 zal leveren met (voor zover wij weten) ‘s werelds eerste 180W USB-C PD 3.1-lader. Die werd samen met Chicony ontwikkeld. De lader zou maar twee keer zo groot zijn als de 60W-adapter van het merk en zo 116,6 x 58,2 x 27 mm meten. De nieuwe lader zou dus drie keer zoveel vermogen kunnen leveren, terwijl de usb-c-kabel van twee meter lang gewoon los te koppelen blijft. 

Pas in latere fase laden aan 240W

Toch is de Framework Laptop 16 nog geen echte 180W-laptop. Volgens het bedrijf zal het toestel (met de GPU-module geïnstalleerd) ook vermogen uit de batterij halen, in combinatie met de 180W-lader in het stopcontact. In een latere fase verwacht de fabrikant dat producenten 240W USB PD-laders op de markt zullen brengen die wel op hun eentje het volledige vermogen gaan kunnen leveren. 

Framework gebruikt naar eigen zeggen controllers van het type Weltrend WT6676F, ON Semi NCP1622 en JoulWatt JW1556, samen met GaN-switchingonderdelen van GaN Systems en Navitas om tot een efficiëntie van 93 procent te komen voor de 180W-adapter. Die onderdelen en technologie zijn dus ook gewoon vrij beschikbaar voor andere fabrikanten. Wellicht zullen ook de bekende merken de technologie binnenkort gaan introduceren voor hun laptops. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business