Nieuws

Spotify beboet voor schending GDPR 

Spotify
© Spotify
Spotify heeft een fikse boete van 5,4 miljoen dollar gekregen van een Zweedse toezichthouder. Die oordeelde dat de streamingdienst de GPDR-regels geschonden heeft.

De Zweedse Autoriteit voor Privacybescherming (IMY) oordeelde dat de Spotify “niet duidelijk genoeg bekendmaakt hoe het bedrijf omgaat met de gegevens van zijn gebruikers”, zo staat in het rapport.  

Het was de actiegroep Noyb die de kat de bel aanbond in 2019. Hun belangrijkste bezorgdheid rond Spotify was dat het streamingplatform niet alle gegevens vrijgaf wanneer daar om gevraagd werd. Bovendien gaf Spotify volgens hen onvoldoende toelichting bij het verwerken van die persoonlijke gegevens. Noyb stelde dat Spotify meer transparant moet zijn over “hoe en met welke doelen persoonsgegevens gebruikt worden”.

Waakhond geeft klagers gelijk 

De IMY geeft de aanklagers nu dus gelijk. De toezichthouder concludeert dat het voor consumenten te moeilijk is om te begrijpen hoe hun gegevens verwerkt worden en dat het bijzonder lastig zou zijn om na te gaan of dat wel allemaal legaal gebeurt. De IMY zegt wel dat het niet om echt ernstige inbreuken gaat en dat Spotify wel stappen gaat ondernemen om ze op te lossen.

Voor het bepalen van het bedrag van de boete (5,4 miljoen dollar of 5 miljoen euro) heeft de IMY naar eigen zeggen rekening gehouden met die factoren, samen met het omzetcijfer van Spotify en het aantal gebruikers. De waakhond zou de beslissing bovendien samen met andere Europese instanties voor gegevensbescherming gemaakt hebben, luidt het.

Spotify gaat in beroep 

Spotify reageerde tegenover TechCrunch op de kwestie. “Spotify informeert zijn gebruikers op een vatbare manier over hoe hun persoonlijke gegevens verwerkt worden. De regulator vond slechts kleine mankementen in ons proces die voor verbetering vatbaar zijn. Maar, we zijn het wel niet eens met de beslissing en de boete en zijn van plan om in beroep te gaan tegen de uitspraak”, besluit de Zweedse audiostreamer.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business