Reddit-CEO trapt na op gebruikers

Reddit
Reddit-CEO Steve Huffman schrijft in een e-mail aan zijn medewerkers dat de blackout ‘voorbijgaat’. Hij reageert daarmee op de protestactie die sinds maandag plaatsvindt op Reddit.

Huffman anticipeert in de interne memo, die in handen is van The Verge, op het einde van de subreddit-protesten. “We verwachten dat velen van hen woensdag terug zullen komen, zoals velen al hebben gezegd”, schrijft de topman. Het wordt intussen overduidelijk dat de Reddit-topman niet van plan is de API-plannen terug te keren. Integendeel: hij vraagt zijn team om gefocust te blijven, zich aan te passen naar de omstandigheden en vooruitgang te blijven boeken.

‘Geen financiële gevolgen’

Verder wordt in de memo benoemd dat de protestacties vooralsnog geen gevolgen hebben voor de financiële resultaten van het bedrijf. Of die lijn ook op de lange termijn behouden kan worden, blijft wel de vraag. Niettemin omdat het protest zich in een volgende versnelling begeeft.

Protestactie krijgt vervolg

Duidelijk wordt dat subreddits het niet laten bij de eerste, 48 uur durende blackout. Meer dan 300 subreddits besloten woensdagochtend de blackout voor onbepaalde duur te verlengen. Daarbij gaat het niet om de minste fora die zich aansluiten. Het gaat onder meer om r/aww (meer dan 34 miljoen leden), r/music (meer dan 32 miljoen leden) en r/videos (meer dan 26 miljoen leden). Dit aantal lijkt steeds verder op te lopen. De populaire reddark_247 Twitch-stream vraagt moderators intussen om ook hun subreddit voor onbepaalde tijd te sluiten.

Hoe succesvol die oproep is, moet blijken als de eerste blackout woensdagochtend afloopt. Geweten is dat de eerste protestactie – die maandag van start ging – werd gedragen door 92 procent van alle subreddits. Goed voor minstens 8.125 subfora die op zwart gingen.

Gevaar voor personeel

Huffman haalt in zijn memo ook de keerzijde van de medaille aan. De topman raadt personeel af Reddit-kleding te dragen uit angst voor wraakacties. “Sommige mensen zijn echt van streek en we willen niet dat jij het voorwerp van hun frustraties bent.”

Uitgelicht artikel Reddit Reddit zet 5 procent van werkkrachten op straat

Tot slot haalt de ceo aan dat Reddit banden aanhaalt met clients gericht op toegankelijk. Zij hoeven na 30 juni geen API-kosten te betalen. Hiervoor moet wel steeds apart een overeenkomst gesloten worden. Intussen zouden zowel RedReader als Dystopia zijn uitgezonderd van de aanstaande kosten. Voor clients als Apollo en RIF is het einde echter wel nabij: zij moeten vanaf 30 juni betalen voor elke 1.000 API-verzoeken. De ontwikkelaar van Apollo zei eerder dat dit hem 20 miljoen euro per jaar zou kosten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business