Nieuws

Reddit 2 dagen zonder subreddits wegens protest

Reddit header Superbowl
Veranderingen in het API-beleid van Reddit zorgen voor flinke protesten, waardoor de website zo goed als leeg is.

Surf je vandaag naar de Reddit-website of open je de app? Dan zal je ongetwijfeld zien dat het daar maar een saaie boel is in vergelijking met anders. Heel wat subreddits gaan vanaf 12 juli 2 dagen op zwart om te protesteren tegen het nieuwe API-beleid van Reddit.

Er is dus niks mis met je computer, smartphone, internet of de Reddit-servers. Meer dan 3500 subreddits hebben samen afgesproken om twee dagen op zwart te gaan. Die beslissing kwam er nadat ontwikkelaars van alternatieve Reddit-applicaties zoals Apollo te kennen gaven dat Reddit flink wat geld vraagt voor toegang tot zijn API. Exacte bedragen worden niet genoemd, maar Apollo-ontwikkelaar Christian Selig liet eerder al weten dat het hem maar liefst 20 miljoen dollar per jaar zou kosten om zijn app in de lucht te houden. Daarom wordt de app er per 30 juni mee op, net zoals de apps RIF en Sync.

Heel wat Reddit-moderators zijn echter afhankelijk van externe tools, die gebruik maken de Reddit-API. Die externe tools zullen met het nieuwe API-beleid betalend worden of eveneens verdwijnen, wat het werk van de moderatoren bemoeilijkt.

Toegankelijkheid

Inmiddels zette de sociale nieuwssite al enkele uitzonderingen in het nieuwe API-beleid uiteen. Zo zullen applicaties met als meest voorname doel ‘toegankelijkheid’ toch nog gebruik mogen maken van de API – en dat gratis. Apps die zich bijvoorbeeld toespitsen op blinde mensen, zodat zij de nieuwssite kunnen gebruiken vanop een smartphone, zullen dus gewoon kunnen blijven bestaan. Heel wat andere apps en diensten die gebruik maken van de API zullen echter een bedrag gaan aanrekenen of simpelweg verdwijnen.

Daarom gaan heel wat subreddits twee dagen op zwart. Of het bij die twee dagen blijft, is onzeker: een aantal moderatoren zegt pas terug te komen wanneer Reddit het beleid opnieuw omgooit. De komende twee dagen – en dus mogelijks ook daarna – staan heel wat subreddits op ‘privé’. Je zal dus niet kunnen zien wat er de afgelopen dagen gepost is en ook niets nieuws meer posten. Na afloop van het protest zouden er geen posts verdwijnen. Een extensieve (maar incomplete lijst) van welke subreddits deelnemen aan het protest kan je hier vinden.

Uitgelicht artikel Reddit Reddit zet 5 procent van werkkrachten op straat

Vanuit Reddit blijft het verder stil: voorlopig kwam er nog geen reactie op de protesten.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business