Nieuws

Apps voor toegankelijkheid krijgen gratis toegang tot Reddit-API

Reddit
© iStock / Stockcam
Reddit wil munt slaan uit zijn API-toegang, maar botst daarbij op heel wat tegenkanting uit de Reddit-gemeenschap.

Na Twitter wil ook socialemediaplatform Reddit geld gaan verdienen met zijn API. De beslissing krijgt heel wat tegenwind van de Reddit-gemeenschap: alternatieve Reddit-apps, Reddit-tools, en onderzoek met data van Reddit krijgen daarmee een flink prijskaartje.

Voor alternatieve Reddit-cliënt Apollo zorgt het nieuwe verdienmodel voor flinke problemen. Apollo is een alternatieve app waarmee gebruikers berichten kunnen lezen en posten op de site. Dat lezen en schrijven wordt mogelijk gemaakt door een API. Volgens de ontwikkelaar van de populaire app zal het openhouden van de API-toegang maar liefst 1,7 miljoen dollar per maand kosten – meer dan 20 miljoen dollar op jaarbasis.

Er zijn echter meer toepassingen die afhangen van API-toegang dan alternatieve Reddit-apps. Zo zijn er heel wat tools die gebruikt worden door moderatoren die eveneens van de API afhangen. Ook personen met een beperking hangen vaak af van zulke externe toepassingen om gebruik te kunnen maken van het sociale medium.

r/Blind

Zo zijn er RedditForBlind en Luna for Reddit: apps die geschreven werden met blinde mensen in het achterhoofd. Volgens de originele plannen zouden ook deze apps, die voor veel mensen onmisbaar zijn, een rekening in de bus krijgen. Moderatoren van de subreddit r/Blind kaartten eerder aan dat dit een groot probleem zou zijn voor de vele blinden die het platform gebruiken.

Volgens The Verge werkt Reddit nu echter aan een uitzondering voor zulke apps. Eender welke app met een focus op toegankelijkheidsfuncties kan dan vrijgesteld worden en hoeft niet te betalen voor API-toegang. Een woordvoerder van Reddit, Tim Rathschmidt, haalt aan dat er gesprekken lopen met verschillende ontwikkelaars van zulke toegankelijkheidsapps. Het lijkt er dus op dat de uitzondering app per app toegekend zal worden.

Uitgelicht artikel Reddit Reddit zet 5 procent van werkkrachten op straat

Bezoek je tussen 12 en 14 juni? Dan kan het goed zijn dat er niet veel te zien is: heel wat subreddits gaan tijdens die periode namelijk op zwart. Daarmee willen ze steun bieden aan de leden van r/Blind, die zonder externe apps Reddit simpelweg niet kunnen gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business